Psikolog Abdullah Kerküklü açıkladı: Adayların üslubu seçmen tercihini etkiler mi?
Ankara’da başlayan mal varlığı tartışmaları tüm Türkiye’ye yayılırken; adaylar arasında sertleşen üslupların seçmen tercihine etkisini Psikolog Abdullah Kerküklü değerlendirdi. Kerküklü, “Son güne kadar etkileyebilir” dedi.
31 Mart Yerel Seçimlerine sayılı günler kala Ankara’da büyükşehir belediye başkan adaylarının üslupları da sertleşmeye başladı. CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve Adayı Mansur Yavaş ile Keçiören Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok arasında mal varlığı tartışmalarıyla başlayan süreçte “iftira” ve “namert” gibi kelimeler tüm medya organlarında sıklıkla duyulmaya başlandı. Tartışmalara birçok siyasetçi ve gazeteci de katılırken; seçmenler arasında ise sosyal medya üzerinden büyüyen tartışmalarda her iki adayın da mal varlıkları on binlerce paylaşıma konu edildi. Mal varlığı tartışmalarının büyümesinde sosyal medyadan yapılan paylaşımların etkisinin daha büyük olduğunu belirten Psikolog Abdullah Kerküklü, siyasetçilerin üslubunun önemli olduğunu dile getirerek, “Seçmen tercihini son güne kadar etkileyebilir” dedi.
ARTIK SOSYAL MEDYA ÖNEMLİ
Adayların üsluplarında hitap ettikleri tabakaya göre hareket ettiğini söyleyerek sözlerine başlayan Psikolog Abdullah Kerküklü propagandaların artık genellikle sosyal medya üzerinden olduğunu belirterek, “Artık eskisi kadar afiş yok. Başta vaatler olmak üzere propagandalar sosyal medya üzerinden oluyor. Seçmenin dilinden onunla ortak dili konuşmak, buradaki üslubu etkiliyor. Yani böyle bağırma çağırma hareket boyutunda olmasa dahi o ağırlığını ortaya koyması, örneğin söylediğini sakınmıyor tarzındaki duruşu seçmen tercihini son güne kadar etkileyebilir” dedi.
BASKI OLUŞTURUYOR
Özellikle mal varlığı tartışmalarında adaylar üzerinde oluşan baskının sosyal medyadan yansıtıldığına dikkat çeken Abdullah Kerküklü, “Buradan bir baskı oluşturulduğu zaman ister istemez insanlarda bir açıklama yapma gereği duyuyor. Yani bir kıvılcım çıktığı zaman bütün etrafı sarıyor. Aynı şekilde İstanbul’da da oldu. Pek fazla takip etmesem de Mansur bey açıkladıktan sonra tabi sosyal medya üzerinden çeşitli propagandalarla Turgut beyin neden açıklamadığı tartışılmaya başlamıştı. Onun açıklamasının ardından tartışmalar daha da gelişti. Sonrasında diğer kentlerde de oldu. Burada sosyal medya üzerinden algı yönetimi de yapılıyor. Farazi konuşuyorum olmayacak bir şey olmuş gibi gösterilebiliyor. Zaten bunun içinde siyasetçiler ciddi paralar veriyor. Bu da hem aday hem de seçmen üzerinde aslında bir baskı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
PARTİYİ DE ETKİLER
Seçim sürecindeki tercihlerde; ekonomik şartların da etkisiyle seçmen üzerinde üslubun kendisini göstereceğini aktaran Kerküklü, “Eskiden tartışmalar esnasında üsluplar çok iyi tarzda yani sınırlı bir şekilde olurdu. Belli hitabet şekilleri vardı. Ama şimdi sosyal medya o kadar hızlı haberler yayılıyor ki. Haberiniz olmadan o kadar farklı algılar yönetiliyor ki bilmediğimiz şeyler ortaya çıkıyor. Yayılan bir haber sadece Ankara seçmeni için değil, tüm Türkiye’deki tüm seçmenlerin gündemine oturdu. Bu partiyi de zedeleyen bir durum. Çünkü seçilecek kişi bir diğer taraftan partiyi de temsil ediyor” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.