Prof. Dr. Sak: 2001'de odak Ankara'nın dönüşümüydü, şimdi İstanbul'un dönüşümü
İstanbul Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye ekonomisinin kronik sorunlarını ele aldı. Sak, "2001’de odak Ankara’nın dönüşümüydü, şimdi temel mesele İstanbul’un dönüşümü" diye konuştu.
İstanbul Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen “OVP Bir Yılını Tamamlarken Türkiye’de Üretim Hayatının Değerlendirilmesi” başlıklı toplantıda konuşan Prof. Dr. Güven Sak, Türkiye’nin ekonomisindeki kronik sorunlara dikkat çekti. Sak, 2001 ekonomik krizi ile bugünkü durumu karşılaştırarak Türkiye’nin geçmişten bu yana süregelen tasarruf açığı problemine vurgu yaptı. Özellikle Haziran 2023'teki politika değişikliğinin önemini vurgulayan Sak, “Bu politika değişikliği olmasaydı, Türkiye 2023’te ödemeler dengesi krizine girerdi ve dış borçlarını ödeyemezdi” değerlendirmesinde bulundu.
"NET BİR YOL HARİTASI GEREKİYOR"
Sak, Türkiye’deki enflasyon sorununa da değinerek, resmi enflasyon tahminleri ile piyasa beklentileri arasındaki büyük farkın ciddi bir güven sorununa yol açtığını söyledi. "Merkez Bankası'nın tahminleri ile sokaktaki enflasyon beklentileri arasında büyük bir uçurum var. Bu durum, programın başarısına olan güveni zedeliyor" diyen Sak, reel sektörün geleceği görebilmesi için net bir yol haritası gerektiğini belirtti.
DÖNÜŞÜMLER KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
Türkiye ekonomisinin geleceği için dijital ve yeşil dönüşümün kritik önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Güven Sak, şunları söyledi: "2001 kriziyle bugünü kıyasladığımızda, bugün daha avantajlı bir konumdayız. Ancak dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerini dikkate alarak İstanbul'un, geleneksel sektörlerimizin dünyaya ayak uydurmak üzere dönüşmesi gerekiyor.
SIRA İSTANBUL'DA
Geçmişte dönüşümün Ankara merkezli olduğunu hatırlatan Sak, "Kamu bankalarını öncelikle banka yapmak gerekiyordu, kamu bütçesini kontrol altına almak için kurumsal değişiklikler gerekiyordu, kamunun işleyişini bağımsız kurumlarla yeniden düzenlemek kural hakimiyetini sağlamak gerekiyordu. 2001 reformlarına bu çerçevede bakmak lazım. Nasıl oldu? Yalnızca para politikası ile istikrar sağlanmadı, IMF destekli güçlü bir yapısal dönüşüm programı vardı. Şimdi dönüşüm İstanbul’da olacak. Yeşil ve dijital dönüşüm ürün standartlarını değiştiriyor ve değiştirecek. Şirketler kesiminin teknolojik dönüşümü bugünün yakıcı meselesi. İhracatının yüzde 60’ını G7 ülkelerine yapan bir sanayi ülkesinin başka bir çaresi yok. Bunu Türk sanayiinin öncü kurumu İstanbul Sanayi Odası’nda söylemek isterim. Türkiye’nin İstanbul odaklı dönüşümü için gereken imkanlara odaklanmak, iyi düşünülmüş taleplerle kamuya bu süreçte yol göstermek lazım” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.