Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den İzmir depreminin 4. yılında uyarı: 7.2'lik deprem üretecek 4 fay var

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den İzmir depreminin 4. yılında uyarı: 7.2'lik deprem üretecek 4 fay var

İzmir depreminin 4. yıl dönümünde, DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgedeki deprem riskine dikkat çekti.

Sözbilir, 30 bini aşan artçı depremin yaşandığını ve bölgedeki zemin aktivitesinin sürdüğünü belirtti. Özellikle Tuzla fayı başta olmak üzere, İzmir'de 7.2'lik deprem üretebilecek 4 önemli fay bulunduğuna dikkat çekti.

İzmir'de yaşanan büyük depremin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen, bölgedeki deprem riski hala devam ediyor. DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı açıklamada, bölgede 30 bini aşan artçı depremin yaşandığını ve zemin aktivitesinin sürdüğünü belirtti.

Sözbilir, İzmir'de 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilecek potansiyele sahip 4 önemli fay olduğunu vurguladı. Bu faylar arasında Tuzla fayı, Gülbahçe fayı, Seferihisar fayı ve İzmir fayı yer alıyor. Özellikle Tuzla fayının bölge için en büyük tehdit oluşturduğunu belirten Sözbilir, bu fayın aktif olduğu ve gelecekte büyük bir deprem üretebileceği konusunda uyarıda bulundu.

"İZMİR'DE 40 CİVARINDA FAY VAR"

İzmir'de, karadan ve denizden geçen onlarca fayın bulunduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "İzmir'de karada 17 potansiyeli olan diri fay var. Ayrıca 4 tane de gelecekte deprem üretme potansiyeli olabilecek fay mevcut. Denizde de bir o kadar fay bulunuyor. Yani 40 civarında fay, tehlike oluşturuyor.

"4 FAY İZMİR İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR"

Yaptığımız çalışmalarda bu fayların arasında 7.2'ye kadar deprem üretebilecek faylar mevcut. Bunlar arasında Tuzla fayı, özellikle öne çıkıyor. Arkasından Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir fayı geliyor. Bu 4 fay, aslında İzmir için en büyük deprem tehlikesini oluşturuyor. Çünkü il merkezine çok yakın bu faylar. İzmir fayı gibi bir kısmı tamamen il merkezinden geçiyor. Olası bir depremde şu anki şartlar altında ciddi can ve mal kaybına yol açabileceğini düşünüyorum" dedi.

"2 BİN YILDA BİR DEPREM ÜRETEN TUZLA FAYI SÜREYİ DOLDURMUŞ"

DEÜ olarak fayları incelediklerini vurgulayan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu fayları kesip, inceliyoruz. 3-4 yıldan beri gözlemlediğimiz sonuçlar var. Bunlardan biri Tuzla fayı. Yaklaşık 2 bin yılda bir deprem üretiyor. Yaptığımız incelemede bu aralığı doldurmuş. Son depremi 2 bin yıl önce yapmış. Dolayısıyla deprem yapma aralığını doldurmuş" dedi.

"DEPREM MASTER PLANLARI HAZIRLANIYOR"

30 Ekim 2020'deki depremde acılar yaşandığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "İzmir olarak doğal afetlere, depreme karşı hazırlıklı değiliz. Biz özellikle faylar üzerinde çalışmalar yaptık. Hangi zemin deprem sırasında nasıl davranacak, bunu depremden önce belgelemeye çalışıyoruz. Çalışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediyesinin yaptığı yapı stoku yönünden çalışmalar var. Özellikle Bornova ve Konak taraflarında. Ama bizim 30 ilçemiz var. İlçelerin tümünde yapmak gerekiyor. Bunun yanında DEÜ olarak bizler, deprem master planları yönünde çalışmalar yapıyoruz.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.