Pirinç Han'a çıkarken merdiven zorluğu yaşanıyor

Pirinç Han'a çıkarken merdiven zorluğu yaşanıyor

Ankara Kalesi’nin en gözde tarihi mekânlarından Pirinç Han’ın ana güzergâhlarından olan merdivenler bakımsız hali ile kazaya davetiye çıkarıyor. Tarihi bölgeye yakışmayan kırık dökük merdivenlerin hızlıca onarılması bekleniyor.

Kale Mahallesi’nde Salman Sokak ile Pirinç Han Sokağı birbirine bağlayan merdivenlerin bakımsız hali tepki çekiyor. Görüştüğümüz Ahiler El Sanatları İş Merkezi esnafı merdivenlerin yıllardır bakımsız bir şekilde olduğunu, inip çıkarken müşterilerin kendilerinin büyük tehlike yaşadıklarını söyledi ve ilgili belediyeleri göreve davet etti.

Esnaf Abdullah Düzağaç, merdivenlerin olası tehlikelere davetiye çıkardığını belirterek, “Her gün daha kötü hale geliyor. Son zamanlarda takılmalar, düşmeler arttı. Aşağı kısımlar tamamen gitmiş durumda. Üst kısımlar da sağlam gibi görünen sağlam olmayan dengesiz taşlarla dolu. Son zamanlarda takılmalar, düşmeler arttı. Biz yardımcı oluyoruz ama bir önlemde gerekiyor. Şuradan birisi düştüğünde kolunu, bacağını kırdığında değil bir şeyler olmadan çözüm bulunmalı” dedi.

20 yıllık esnaf Yürüme Engelli Erdal Akbay ise, “Merdivenlerle ciddi sıkıntım var. Çıkarken de inerken de sorun yaşıyorum. Bir tane merdiven korkuluğu var. Bunun iki tane olması lazımdı. Engelli rampası da bulunmuyor. Dükkânıma gelip gitmekte çok zorlanıyorum” dedi.

abdullah-duzagac-2-001.jpg

HER GÜN DAHA KÖTÜ OLUYOR

Ahiler El Sanatları İş Merkezi İçerisinde koleksiyoncu olarak çalışan 5 yıllık esnaf Abdullah Düzağaç, “Merdivenler buradaki esnafların çok sık kullandığı bir yer. Uzun zamandır da bu halde. Her gün daha kötü hale geliyor. Özellikle yük taşımak için kullanılan el arabaları ile kargocular buradan geçiyor. Çok ağır yük taşındığı için bunlar da merdivenlere ciddi zararlar veriyor. Aşınmalar, kırılmalar, taşlar arası oynamalar, boşluklar oluşuyor. Merdivenlerin estetik kırıklığından ziyade, iş güvenliği açısından da riskli. Bir kişinin ayağı takılsa ciddi sorunlar oluşabilir bunu görüyoruz ama çözüm bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

935b37d0-5a05-447d-9598-27656904c7c7.jpg

SAĞLAM DEĞİL, OYNUYOR VE DENGESİZ

“Merdivenlerin kırık olmayan kısmı var. Sağlam görünüyor ama değil” diyerek görünenin aksine sağlam bir yapı olmadığına dikkat çeken Düzağaç, “Merdivenler üzerine bastığınızda oynuyor ve dengesizlikler var. Mimarisi yapılırken kötü yapılmış. Bazı taşlar birbiri ile eşit değil. Girintisi ve çıkıntısı fazla olan birçok taş var. Kimisi 16 santim kimisi 13 santim. İnsanların yürürken takılma olasılıkları çok yüksek. Bunların dışında yağmur yağıyor, kar yağıyor. Yerler kayganlaşıyor. Kar yağdığı zaman dükkânlarımızdaysak zaten hemen bir an önce kürümeye başlıyoruz. Don tutup da yerlerin kayganlaşmaması için. Gece yağıp dona çekerse de yapabileceğimiz bir şey olmuyor. 3-4 gün beklemek zorunda kalıyoruz. Donu kırmaya kalksak bu defa merdivenlere zarar veriyorsunuz. Bu yönüyle de sıkıntılı” diye konuştu.

52584e9b-f489-4efd-aa50-c9c0fe047b90.jpg

5 YILDIR DÜZELTİLMEDİ

Düzağaç, 5 yıldır esnaflık yaptığı süreçte dâhil olmak üzere 5 yıldır iyileştirme çalışmalarının yapılmadığına değinerek, “Giderek kötüleşiyor. Altındağ Belediyesi’ne, Büyükşehir Belediyesine başvurularda bulunan esnafımız illaki oldu ama bir çözüm bulunamadı. Telefonlar edildi ama orada kaldı. Şuradan birisi düştüğünde kolunu, bacağını kırdığında değil bir şeyler olmadan çözüm bulunmalı. Dönem dönem ufak dokunuşlar yapılıyor ama yetmiyor. Aşağı kısımlar tamamen gitmiş durumda. Üst kısımlar da sağlam gibi görünen sağlam olmayan dengesiz taşlarla dolu. Son zamanlarda takılmalar, düşmeler de arttı. Biz yardımcı oluyoruz ama bir önlemde gerekiyor” şeklinde konuştu.

korkuluk-talebi.jpg

HERKES İÇİN ÇÖZÜM ŞART

Düzağaç, “Sadece engelli abimiz ve diğer engelli kardeşlerimiz için değil normal insanlar için de bu merdivenler sıkıntı. Her yer kırık. Üstüne basıyorsun yan dönüyor. Engelli bir abimiz var. Buradaki merdiven korkuluğu onun için yapıldı. Bu bile yoktu. Bin bir telefonla yaptırıldı. Onun içinde tehlike arz ediyor çünkü engelli rampası yok. Çoğu zaman esnaflar yardımcı oluyor ama onun içinde bir çözüm şart. Burada bir işin yapılması çok zor gelmemeli. Belediye çalışanlarının 3 günde bitireceği bir iş. Bunların dışında burada gördüğünüz balkon herhangi bir evde yapılacak olsa korkuluk yapılmadığı sürece ruhsat vermezler. Belediyeye ait bir şey olduğu zaman da gördüğünüz gibi ne korkuluk var ne de başka bir şey. Burada çocukların kaya kaya indiğini görüyoruz. Bir tanesi düşse ne olacak? Kafası, gözü, kolu, bacağı yara alacak. Bunların olmaması için korkuluk da talebimizdir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

erdal-akbay-001.jpg

ENGELLİ RAMPASI YOK

Ahiler El Sanatları İş Merkezi içerisinde 20 yıldır esnaflık yapan, yürüme engeli bulunan Erdal Akbay, yaşadığı sorunları gazetemize şu şekilde aktardı: “Merdivenlerle ciddi sıkıntım var. Çıkarken de inerken de sorun yaşıyorum. Bir tane merdiven korkuluğu var. Bunun iki tane olması lazımdı. Engelli rampası da bulunmuyor. Dükkânımdan merdivene kadar tekerlekli sandalyemle gidiyorum. Merdivene geldiğimde de esnaf arkadaşlarım engelli aracıma kadar yardımcı oluyor. Onlar olmadığı zaman bastonlarla aşağı inip dükkânıma gelip gidiyorum.”

11754b0a-4be9-4ccd-8bc0-ec08a1b82fb8.jpg

“ENGELLİ OTOPARKI, ENGELLİ LEVHASI ŞART”

Akbay, yaşadığı bir diğer sorunun ise engelli otoparkının olmadığını söyleyerek, “Burada engelli otoparkım dahi yok. Aracımı dükkânımdan uzağa çekemem. Çeksem o kadar yolu nasıl geleceğim? Yukarıda yer bulup aracımı bıraktığımda kaç kez düştüğümü hatırlıyorum. Engelli levhası olmadığı için, engelli otoparkım olmadığı için burada yer bulma sıkıntısı çekiyorum. Çok zorlanıyorum. Bazen öyle günler oluyor ki yer bulamadığım için dükkânımı açıp, işletemiyorum. Geri dönüyorum. Çünkü o kadar yolu gelemem. Yetkililerden talep ediyorum. Bu bir istek değil bu önemli bir ihtiyaç. Bizi görmezden gelmesinler. Yardımcı olsunlar. Engelli otoparkı, engelli levhası şart.”

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.