Patronu eleştirmişti, mahkeme işçiyi korudu: Manevi tazminat alacak
Anayasa Mahkemesi iş yerinde adaletsizliklere tepki gösteren bir işçinin e-posta yoluyla yöneticilerine ilettiği eleştiriler nedeniyle iş akdinin tazminatsız feshedilmesini ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), iş yerinde adaletsizliklere tepki gösteren bir işçinin e-posta yoluyla yöneticilerine ilettiği eleştiriler nedeniyle iş akdinin tazminatsız feshedilmesini ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi. AYM, 19 yıllık işçi Erol E.'nin başvurusunda hak ihlali kararı vererek 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Olay bir elektrik üretim şirketinde mekanik işçisi olarak çalışan Erol E.’nin, terfi alamaması ve iş yerindeki adaletsizliklere tepki olarak yöneticilerine bir e-posta göndermesiyle başladı. Mesajında, “Tebbet Suresi'nde adı geçen Ebu Leheb misali yuh olup gitmenizden korkarım” ifadelerine yer veren Erol E. e-postanın ardından tazminatsız şekilde işten çıkarıldı.
YEREL MAHKEMELER BAŞKA KARAR VERDİ
Erol E., iş akdinin haksız yere feshedildiğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı talebiyle Nazilli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Ancak mahkeme e-postadaki ifadelerin eleştiri sınırını aştığını ve hakaret içerdiğini belirterek işverenin iş akdini fesihte haklı olduğuna karar verdi. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi de kararı onaylayarak işçinin itirazını reddetti.
Tüm iç hukuk yollarını tüketen Erol E., Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Dosyayı inceleyen AYM işçinin mesajının işten çıkarılmasına gerekçe yapılmasının, ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti. Kararda işçinin eleştirisinin çerçevesi ve bağlamı değerlendirildiğinde işten çıkarma kararının orantısız olduğu vurgulandı.
Kaynak:gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.