Papazın Bağı’na YARGI KALKANI

Papazın Bağı’na YARGI KALKANI

Başkent’te bir kısım çevrelerce “Ankara’nın göbeğinde gizli cennet bahçesi” ifadeleriyle anlatılıp, adeta kutsanan “Papazın Bağı” adlı çay bahçesinin bulunduğu alanın, şimdi de mahkemece sahiplenilmesi dikkat çekti. 

Ankara’da bir kısım çevrelerce “Başkent’in göbeğinde gizli cennet bahçesi” ifadeleriyle anlatılıp, adeta kutsanan Papazın Bağı adlı çay bahçesinin bulunduğu alanın, şimdi de mahkemece sahiplenilmesi dikkat çekti. 
Çankaya Gaziosmanpaşa’da bulunan ve adını bölgede yaşamış bir Hıristiyan din görevlisi papazdan alan çay bahçesi “Papazın Bağı”yla ilgili yargıdan garip bir karar çıktı. 

MÜLKİYETİ BÜYÜKŞEHİR’E AİT OLAN BÖLÜM YAPILAŞMAYA AÇILACAKTI

Papazın Bağı’nın devamında bulunan ve mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan alan yapılaşmaya, ticari alana dönüştürülmek istenmişti. CHP’ye yakınlığı ile bilinen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Büyükşehir Belediyesi’nin bu plan değişikliğini “Birinci Derecede SİT alanı olan Papazın Bağı’nın yapısını bozacağı” iddiasıyla mahkemeye taşımıştı. 

MAHKEME’DEN BÜYÜKŞEHİR KARARINI İPTAL 

Ankara 2. İdare Mahkemesi, Büyükşehir’in bu plan değişikliğine izin vermeyerek, Papazın Bağı’nı yüzde yüz korumaya aldı. Mahkeme kararının henüz Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşmadığı belirtilirken, Büşükşehir’in bundan sonraki tavrının ne olacağı henüz bilinmiyor. 

O ODA DÖRT KÖŞE OLDU

Mahkeme kararıyla yüzleri gülen Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şöyle konuştu: “Büyükşehir kendine özel plan yaparak, Papazın Bağı’nın devamında yer alan yeşil ağırlıklı olan alanı ticari alana dönüştürmek istedi. Papazın Bağı; ağaçlarıyla, bitki örtüsüyle, yeraltı su kaynaklarıyla hepimizin değeridir. Şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı plan değişikliğine karşı dava açtık. Papazın Bağı’nı ranta teslim etmedik. Mahkemenin plan değişikliğini iptal etmesi Ankara’da sayılı kalan yeşil alanların korunması açısından büyük önem taşıyor.” 

GEREKÇE: BİLİMSEL VERİLER İÇERMİYORMUŞ

Kararın kendilerine tebliğ edildiğini belirten Tezcan Karakuş Candan, kararda gerekçe olarak “Dava konusu plan değişikliğinin plan ana kararlarının sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozması, yetersiz araştırma ve senteze dayalı olarak yapılması, plan değişikliğini zorunlu kılacak bilimsel verileri içermemesi, ulaşım-dolaşım sistemine yapacağı etkilerinin gözetilmemesi sağlıksız yapılaşmaya, doğal hava sirkülasyonlarının bozulmasına ve dere yatağının kapatılması halinde sel taşkınlarına, iskana uygun olmayan alanların yapılaşmaya açılmasına sebebiyet verebilecek nitelikte olması nedenleri ile şehircilik ilkeleri, planlama teknikleri, imar mevzuatı ve kamu yararına uygun bulunmamıştır” denildiğini ifade etti.

Tezcan Karakuş Candan “Yargı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne karşı, bir kez daha bilimin yanında durarak, adalete olan güveni perçinlemiştir” diye ekledi. 

BİRGÜN GİBİ MEDYA ORGANLARINI MUTLU ETTİ

Mahkeme’nin Büyükşehir Belediyesi aleyhine verdiği karar, marjinal sol çevrelerin sesi olan Birgün gibi medya organlarını da son derece mutlu ettti. Birgün olayı “Papazın Bağı'na yapılan Gökçek saldırısına yargı 'dur' dedi” diye aktararak, sevincini ortaya koydu. 

FARUK TUFAN  /  HABERVAKTİM-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.