Özel sektörde çanlar çalıyor: 605 şirket iflasını açıkladı

Özel sektörde çanlar çalıyor: 605 şirket iflasını açıkladı

Türkiye'de konkordato başvurularında büyük bir artış yaşanıyor. Bu yılın ilk altı ayında geçici mühlet kararı verilen şirket sayısı 605’e ulaştı ve geçen yılın tamamındaki başvuru sayısını geride bıraktı.

Türkiye'de konkordato başvurularında büyük bir artış yaşanıyor. Bu yılın ilk altı ayında geçici mühlet kararı verilen şirket sayısı 605’e ulaştı ve geçen yılın tamamındaki başvuru sayısını geride bıraktı. İş dünyası örgütleri konkordato suiistimallerinin önlenmesi için Ankara ile temaslarını sürdürüyor.

Konkordato başvurularındaki artış reel sektörde endişe verici boyutlara ulaştı. 2018 ve 2019 yıllarında kabusa dönüşen konkordatolar, 2024'te hızla devam ediyor. Son üç ayda aylık bazda konkordato başvuruları 100’ün üzerine çıkarak, bu yılın ilk yarısında verilen konkordato geçici mühlet kararlarının sayısını geçen yılın tamamını geçti. Nisan ayında 105, mayıs ayında 172 ve haziran ayında 114 konkordato başvurusu yapıldı. Ancak haziran ayında Kurban Bayramı tatili nedeniyle mahkemelerden alınan konkordato kararlarında hafif bir düşüş yaşandı.

2-001.jpg

605 ŞİRKET BEYAZ BAYRAK ÇEKTİ

Haziran ayında konkordato kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 43, ret kararı verilen dosya sayısı ise 42 oldu. Ayrıca 4 firma için iflas kararı verilirken 3 dosyada tasdik kararı çıktı. Ocak-Haziran dönemine bakıldığında toplamda 605 adet konkordato geçici mühlet kararı verildiği görülüyor. Geçen yılın tamamında bu sayı 519 iken, bu yıl başvuruların yoğunlaştığı açıkça görülüyor. İlk altı ayda konkordato kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 245, reddedilen dosya sayısı ise 275 oldu. Yılın ilk yarısında iflas kararı verilen dosya sayısı 48 olarak kaydedildi.

En fazla konkordato kararı alınan sektörler ise tekstil ve inşaat olarak öne çıkıyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde toplam 48 konkordato kararı alınırken, inşaat sektöründe bu sayı 44 olarak gerçekleşti.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.