Özel çocuklara mola evi: Türkiye'de rol modeli olacak
Otizm Vakfı Başkanı Aydın Çayan, Gölbaşı’nda yapımı süren ‘Mola Evi’ hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Çayan, Mola Evi için, “Otizmli, özel çocuklarımızın günlük 3-4 saatlerini geçirebilecekleri bir sosyalleşme alanı olacak” dedi.
Otizm Vakfı Başkanı Aydın Çayan, Gölbaşı’nda yapımı süren ‘Mola Evi’ için, “Otizmli, özel çocuklarımızın günlük 3-4 saatlerini geçirebilecekleri bir sosyalleşme alanı olacak” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttükleri projenin detaylarını gazetemize anlatan Çayan, projenin ailelerin özel gereksinimli çocuklarını bırakabilecekleri güvenli bir yuva ihtiyacından dolayı hâsıl olduğunu belirtti.
Otizmli bireyler için hayat boyu eğitim ve sosyalleşmenin önemine vurgu yapan Çayan, “Proje tamamlandığında, aileler gönül rahatlığıyla çocuklarını bizim kontrolümüzde olan ‘Mola Evi’ne bırakabilecekler” şeklinde konuştu.
MANSUR YAVAŞ ÇOK DUYARLI DAVRANDI
Ailelerin dilek ve şikâyetlerini ABB Başkanı Mansur Yavaş’a ilettiklerini söyleyen Çayan, “Mansur Yavaş bu konularda çok duyarlı. Hemen bir toplantı düzenledik ve projeye başlama kararı alındı. Yapılacak olan Mola Evi’nin ihtiyaçlarının birçoğunu ABB karşılayacak. Mola Evi bir yanıyla da işletme gibi olacak. Ev hanımlarının kendi ürünlerini üretip satabileceği, otizmli çocuklarımızın da çalışacağı, üretime destek olacağı bir proje olarak düşündük. Bu sayede çocuklarımız sosyalleşecek, hayatına normal şartlarda devam eden bireyler ise otizmli çocukları tanıyıp onlarla iletişim kurabilecek” dedi.
AİLELERİN GÖZÜ ARDINDA KALMAYACAK
Açıklamalarına devam eden Çayan, “Otizmli çocuklar ve yetişkinlerin ihtiyaç halinde (ailenin hastalanması, cenazesinin olması gibi) kısa süreli yatılı kalabileceği, atölye çalışmaları yapabileceği bir merkez şeklinde olacak. Müstakil, bahçeli bir binanın 1. ve 2. Katında her odada tuvalet, banyosu olan yatak odaları, giriş katında kafe/atölye, bodrum katında ise spor, iş atölyesi ve depolama alanları bulunuyor. Evimizi otizmli çocuklarımızın sürekli yatılı olarak değil de 1-2 gün kalabilecekleri güvenli bir misafirhane şeklinde düşünebiliriz. Böylece ailelerin de gözü ardında kalmayacak” ifadelerinde bulundu.
GEÇİCİ MİSAFİRHANE PROJESİ BİR İLK
“Çocuklarımızı sürekli yatılı olarak vermek istemiyoruz çünkü onlardan ayrı bir yaşam düşünemiyoruz” diyen Çayan, “Geçici şekilde otizmli çocukların ağırlandığı, sosyal yaşama ve üretime katıldığı bu proje belki de Türkiye’de ilk olacak. Daha sonra projenin gidişatına göre evlerimizin sayısını da artırabiliriz. Binamızın ince işçiliği hariç inşaatı bitti. Açılışını Sayın Mansur Yavaş ile birlikte yapacağız. Projemiz Türkiye’de rol model olacaktır” diyerek cümlelerini noktaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.