Öz Sağlık-İş’e ikinci kayyum yolda
Öz Sağlık İş Sendikası’na yönelik yeni bilirkişi raporu ortaya çıktı. Raporda, kayyum sonrası yeniden yapılan genel kurul seçimlerinde de yine usulsüzlükler tespit edildiği yer aldı.
Öz Sağlık İş Sendikası’nın 2021 yılında gerçekleştirilen 3'üncü Olağan Genel Kurul seçimlerinde yaşanan usulsüzlük tespitlerine ilişkin yeni bir bilirkişi raporu geldi. Bilirkişi, Yargıtay tarafından görevlendirilen kayyum heyetinin yeniden düzenlediği genel kurulda da usulsüzlük yapıldığını tespit etti. Bilirkişi mahkemeye gönderdiği raporda, sendikanın tüzük ve delege seçim yönetmeliğini doğru uygulamadığını belirledi. Özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı iş yerlerinde ve üniversite hastanelerinde çalışan işçilerden seçilmesi gereken delege sayısının az olduğu, bunun da usulsüz olduğunu vurguladı.
BİRLEŞTİRMELERİN HANGİ ESASLARA GÖRE YAPILDIĞI ANLAŞILMADI
Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık İş Sendikası’nın 3. Olağan Genel Kurul seçimlerinde usulsüzlük tespit edildiği için Yargıtay sendikaya kayyum atamıştı. Kayyum sonrası yeniden yapılan genel kurul seçimlerinde de yine usulsüzlükler tespit edildi. Ankara 4. İş Mahkemesi tarafından yürütülen davada görevli bilirkişi, mahkemeye sunduğu inceleme raporunda çok sayıda usulsüzlüğü raporuna yansıttı. Söz konusu bilirkişi raporunda, kayyum heyeti tarafından iş yerlerinin birleştirilmesi noktasında, birleştirmelerin kural olarak aynı işletmeye bağlı iş yerleri temelinde gerçekleştirilmesi ilkesine uyulmadığı belirtildi. Farklı işletmeler kapsamında yer alan iş yerlerinin birleştirildiği, birleştirmelerin de hangi esaslara göre yapıldığının anlaşılmadığı ifade edildi. Bu durumun seçilecek delege sayısını etkilediği, sendika tüzüğüne ve delege seçim yönetmeliğine de aykırılık taşıdığı kanaatine varıldı.
DELEGE SAYISI DEĞİŞTİRİLDİ
Özellikle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı iş yerlerinde ve üniversite hastanelerinde çalışan işçilerden seçilmesi gereken delegeden çok daha az sayıda delege seçildiği anlaşıldı. Tüzük ve yönetmeliğin dikkate alınmadan uygulanması sonucunda seçilmesi gereken delege sayısının değiştirildiği, kurumlara göre dağılımının hatalı olduğu bildirildi. Birçok iş yerinde çalışan üye işçilerin seçme seçilme haklarının gasp edildiği sonucu da bilirkişi tarafından tespit edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.