Oxford'lu Akademisyen konuştu: Çok kaliteli bir uydu üretim kapasitemiz var

Oxford'lu Akademisyen konuştu: Çok kaliteli bir uydu üretim kapasitemiz var

Türkiye'nin uzay endüstrisinde bulunması gereken yerde olduğuna işaret eden Oxford Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Oğuz Karasu, “Çok kaliteli bir uydu üretim kapasitemiz ve roket sanayimiz var” dedi.

Oxford Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Oğuz Karasu Türkiye’nin uzay alanında yaptığı çalışmalar ile uzay ekonomisindeki önemine ilişkin yaptığı açıklamada, “Çok kaliteli bir uydu üretim kapasitemiz ve roket sanayimiz var. Bunlar büyüme beklentisindeki bir uzay endüstrisi için olmazsa olmaz kaynaklar. En önemlisi de yetenekli ve dinamik insanların bir araya gelebileceği atmosferi yakalayabilmek; 2024 yılı için küresel çapta ölçülebilen tahmini uzay ekonomisi büyüklüğünün yaklaşık 630 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey&Company ile hazırladığı rapora göre de 2035'te bu rakamın 1,8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor” dedi.

a222.jpg

2035’TE 1,8 TRİLYON DOLAR UZAY EKONOMİSİ

Oxford Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Oğuz Karasu AA’ya yaptığı açıklamada, uzay ekonomisinin geldiği boyuta dikkati çekerek 2024 yılı için küresel çapta ölçülebilen tahmini uzay ekonomisi büyüklüğünün yaklaşık 630 milyar dolar olduğunu söyledi. Dünya Ekonomik Forumu'nun uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey&Company ile hazırladığı rapora göre de 2035'te bu rakamın 1,8 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirten Karasu, “Her yıl yüzde 10'luk bir büyüme gerçekleşirse zaten bu rakama ulaşılıyor. Esas mesele bunun daha büyük bir hacme kavuşup kavuşamayacağında saklı” diye konuştu.

a333.jpg

TÜRKİYE’NİN 20 UYDUSU VAR

Dr. Oğuz Karasu, uzayda aktif uydu sayısının 12 bin 500 civarında olduğunu bildirerek, “Bunun yaklaşık 8 bini ABD'ye, 1500'ü Rusya'ya, 700'ü Çin'e, 700'ü İngiltere'ye, 200'ü ise Japonya'ya ait. Türkiye'nin yaklaşık 20 uydusu bulunmakta. Ancak uzay ekonomisi yalnızca uydu sayılarından ibaret değil. Daha yolun başındayız. En tecrübeli ülkelerden daha orta düzeydekilere kadar herkes uzay ekonomisinin sürekli daha büyük yeniliklere ve hedeflere yöneldiğini söylüyor. Dolayısıyla Türkiye şu anda uzay endüstrisinde olması gerektiği yerde. Çok kaliteli bir uydu üretim kapasitemiz ve roket sanayimiz var. Bunlar büyüme beklentisindeki bir uzay endüstrisi için olmazsa olmaz kaynaklar. En önemlisi de yetenekli ve dinamik insanların bir araya gelebileceği atmosferi yakalayabilmek” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.