Otoparkçılığa devam: Hasta ve hasta yakınları çözüm bekliyor

Otoparkçılığa devam: Hasta ve hasta yakınları çözüm bekliyor

Özel hastaneler hasta ve hasta yakınlarından “vale hizmeti” adı altında otopark ücreti almaya devam ediyor. Duruma isyan eden vatandaşlar çözümü hastaneden yüzlerce metre uzağa park etmekte buluyor.

Özel Çankaya Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastaneye araçlarıyla gelen vatandaşlardan “vale hizmeti” adı altında alınan otopark ücreti sorunu devam ediyor. Hasta ve hasta yakınlarından alınan ücret 50 liradan 150 liraya kadar çıkıyor. Ücreti ödeyen vatandaşlara verilen fişte ise yüzde 20 KDV’li “özel hizmet bedeli” yazıyor. Özel hastanelerin istediği ücreti ödemek istemeyen hasta ve hasta yakınları ise çözümü hastaneden yüzlerce metre uzağa park etmekte buluyor.

Duruma isyan eden vatandaşların araçlarını kaldırım kenarlarına park etmesi yolları daraltarak kazaya davetiye çıkarıyor. Genelge ve yönetmeliklere göre yasal olmamasına rağmen alınan otopark ücreti hem hasta yakınları hem de sendikalar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

foto1.jpg

YÜZLERCE METRE YÜRÜYORLAR

Ankara’da Özel Çankaya Hastanesi başta olmak üzere MedicalPark, Güven Hastanesi gibi özel sağlık kuruluşlarında “vale hizmeti” adı altında otopark ücreti alınmaya devam ediyor. Araçlarıyla hastaneye gelen hasta ve hasta yakınlarından tahsil edilen ücret 50 liradan başlıyor, 150 liraya kadar ulaşıyor. Hastaneye gelen vatandaşlar otopark ücretini ödemek istememesi durumunda çözümü hastane çevresinde park yeri aramakta buluyor. Hastane yakınında park yeri bulamayan vatandaşlar araçlarını yüzlerce metre uzağa park ettikten sonra hastaneye kadar yürümek durumunda kalıyor. Hastane çevresindeki ara sokaklar da hasta ve hasta yakınları ile hastane personelinin araçlarıyla doluyor ve yollar daralıyor. Yollarda araç geçişinin güçleşmesi kazaya da davetiye çıkartıyor.

haber2.jpg

MANTIKSIZ BULUYORUZ

Durumdan şikayetçi olduğunu dile getiren bir hasta, sabah saatlerinde muayene için geldiğinde yakınının kendisini hastaneye bıraktıktan sonra bir süre boyunca park yeri aradığını belirterek, “Devlet hastanelerinde sıra bulamadığımız için geldik. Muayene için para ödedik. Bir de bu ücretle karşılaştık. Mantıksız buluyoruz” diye konuştu.

foto2.jpg

HER ŞEY ÜCRETLİ

Gazetemize konuşan bir hasta yakını ise hastaneye geldiklerinde karşılaştıkları otopark ücretine tepki göstererek “Öğlene doğru yakınımın tahlillerini göstermek için aracımla geldim. Bu otopark ücretini ne kadar olursa olsun doğru bulmuyorum. Zaten özel hastanelerde muayene ve diğer birçok işlem için yeteri kadar ücret alınıyor” dedi.

genelge.jpg

YASAL DEĞİL

Daha önce birçok özel hastane için gündeme gelen konuyla ilgili Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılında yayınladığı genelgeye göre özel hastanelerle veya onlarla ilişkili özel üniversite hastane otoparklarından ücret alınmaması gerekiyor. Konuya ilişkin Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin Yer Seçimi başlıklı 8’inci maddesine göre özel hastanelerin belli bir sayıda araç için otopark bulundurmak zorunluluğu bulunuyor; Otopark Yönetmeliğiyle de bu otoparkların miktarının ve büyüklüğünün belirleniyor.

haber3.jpg

NE OLMUŞTU?

Özel hastanelerde alınan otopark ücreti hakkında görüşlerini dile getiren Türk Sağlık Sen Ankara 2 nolu Şube Başkan Yardımcısı Nurten Merter, “Kesinlik doğru değil; Aynı sorunla bende karşılaştım” demişti. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri de Özel hastanelerde otopark ücreti alınması yasal değil. Fakat hizmet dışarıdan alındığı için hastaneler bu şekilde ücret alabiliyor. Herhangi bir yaptırım yok” diyerek görüş belirtmişti.

Kaynak:Ulus Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.