Osmanlı’nın kıtlıktan kurtardığı Drogheda United’dan yardım eli

Osmanlı’nın kıtlıktan kurtardığı Drogheda United’dan yardım eli

Coğrafi konum olarak Türkiye'den oldukça uzak olan ve logosunda ay ve yıldız bulunan İrlanda'nın Drogheda United kulübü, depreme yardım eli uzattı.

19. yüzyılda Büyük Kıtlık ve Patates Kıtlığı nedeniyle 7 yıl boyunca açlık dönemi yaşanan İrlanda’ya dönemin Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid yardım etmişti. Drogheda United kulübü de Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi için kampanya düzenledi.

drogheda-1.jpg

SULTAN ABDÜLMECİD KITLIKTAN KURTARMIŞTI

19. yüzyılda "Büyük Kıtlık" veya "Patates Kıtlığı" olarak bilinen 7 yıl süren açlık, o dönem İngiliz yönetimi altında olan İrlanda'da bir milyondan fazla kişinin ölümüne yol açmış ve halkın belleğinde derin izler bırakmıştı. İrlandalılara yardım etmek için acilen 3 gemi dolusu gıda gönderme kararı alan Sultan Abdülmecid, İngiltere'nin yardıma izin vermeyeceğini bildiğinden gemiler Dublin yerine gizlice daha kuzeydeki Drogheda limanına götürülmesini istemişti. 1847 yılında İrlanda halkına "büyük kıtlık" döneminde gönderilen bu yardımın ulaştırıldığı şehrin takımı olan Drogheda United, 1919 yılında kurulmuş ve amblemine ay ve yıldız eklemiş ve vefa örneği göstermişti.

drogheda-2.jpg

DEPREMZEDELER İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

İrlanda'nın Drogheda United taraftarı, Osmanlının 176 yıl önce kıtlık zamanında ülkeye yaptığı yardımı unutmayarak depremzedelere yardım etti. Drogheda United Kulübü'nün Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Türkiye ve Suriye'deki depremden etkilenenlere yardım göndermek için çağrımıza bağışta bulunan taraftarlarımıza, oyuncularımıza ve Drogheda'daki herkese teşekkür ederiz. Aldığımız yanıt karşısında şaşkına döndük." ifadelerini paylaştı. Tüm Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketi için yardım elini uzatan Drogheda United, Trabzonspor ile 2011 yılında kardeş kulüp olmuştu. Trabzonspor ile aynı renklere sahip olan Drogheda United kulübüne Trabzonspor da sosyal medyadan “Birlikte iyileşeceğiz” paylaşımı yaptı.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.