Orta Avrupa ve İtalya’yı vuran ani hava değişimi: Sel ve heyelan yaşanabilir

Orta Avrupa ve İtalya’yı vuran ani hava değişimi: Sel ve heyelan yaşanabilir

Avusturya, Çekya, Almanya, Macaristan, Polonya, İtalya gibi ülkelerde ani hava değişimleri nedeniyle yetkililer, sel ve heyelan gibi doğal felaketler konusunda uyarılarda bulundu.

Orta Avrupa genelinde aniden değişen hava koşulları, birçok ülkede olumsuz etkiler yaratmaya başladı. Özellikle Avusturya, Çekya, Almanya, Macaristan, Polonya ve İtalya gibi ülkelerde yaşanan yoğun yağışlar, sel ve heyelan risklerini beraberinde getiriyor. Yetkililer, vatandaşları olası felaketlere karşı uyararak, zorunlu olmayan seyahatlerin ertelenmesini tavsiye etti.

AVUSTURYA

Orta Avrupa'da hava koşullarından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Avusturya'da, metrekareye 200 ila 300 litre yağmur düştüğü bildirildi. Ülkenin Kuzey Alpleri'nde kar yağışı görülürken, özellikle Yukarı Steiermark, Yukarı Avusturya, Aşağı Avusturya ve Viyana'da sel ve fırtına riskine karşı halk uyarıldı. Salzburg ile Klagenfurt arasında bazı demir yolları kar yağışından etkilenirken, Salzburg kentinde cadde ve yollar trafiğe kapatıldı.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, tüm acil müdahale ekiplerinin hazır durumda olduğunu ve ihtiyaç halinde ordunun da sevk edileceğini açıkladı.

ÇEKYA

Çekya’da yoğun yağışlar ülkenin tamamını etkisi altına alırken, özellikle Bohemya-Moravya bölgesinde sel riski yükseldi. Çevre Bakanı Petr Hladik, bölgede nehirlerde taşkın yaşanabileceğini belirtti. Ülkede kriz yönetimi toplantıları devam ederken, acil durum ekipleri hazır bekletiliyor.

POLONYA

Polonya’da nehir taşkınları ve sel riskinin yüksek olduğu belirtilirken, Başbakan Donald Tusk, tüm üniformalı personelin teyakkuzda olduğunu bildirdi. Uzmanlar, yoğun yağışların sel felaketlerine neden olabileceği uyarısında bulundu.

Macaristan

Macaristan’da, Avusturya’da etkili olan yağışlar sonucu Tuna Nehri’nin su seviyesinin yükselmesi ve başkent Budapeşte’de sel riskinin artması bekleniyor. Yetkililer, nehrin su seviyesini yakından takip ettiklerini duyurdu.

İTALYA

İtalya’nın kuzeyinde, mevsimin ilk karı Alp Dağları'na düştü. Özellikle Colfosco kasabasında kar yağışı etkili olurken, sürücüler dağ yollarında zor anlar yaşadı. Ayrıca Alto Adige bölgesinde bir turistin kar fırtınası nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. İtalya genelinde soğuk hava dalgası devam ederken, Başbakanlık Sivil Savunma Birimi, 13 bölgede fırtına ve şiddetli yağış uyarısı yaptı.

ALMANYA

Almanya’da özellikle Saksonya ve Bavyera eyaletlerinde yoğun yağmur beklentisi var. Meteoroloji Dairesi (DWD), bu bölgelerde sağanak yağış ve kar yağışı uyarısı yaparken, Saksonya’da metrekare başına 100 litre yağmur düşebileceği belirtildi.

İNGİLTERE VE FRANSA UYARILARI

İngiltere Meteoroloji Ofisi, Avrupa’ya seyahat edecek turistler için aşırı hava olaylarına karşı uyarıda bulundu. Özellikle Alpler bölgesinde 1 metreyi aşan kar yağışı beklendiği bildirildi. Fransa’da ise ülke genelinde soğuk hava etkisini sürdürüyor; Korsika Adası'nda fırtına nedeniyle uçuşlar iptal edildi.

Yetkililer, hava koşullarının demir yolları ve otoyolları etkileyebileceğini vurgulayarak, vatandaşların zorunlu olmayan seyahatlerini ertelemelerini önerdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.