Ömer Çelik ölümlerinin 63. yılında Menderes ve arkadaşlarını andı

Ömer Çelik ölümlerinin 63. yılında Menderes ve arkadaşlarını andı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen Başbakan Adnan Menderes ve iki bakanın 63. ölüm yıldönümünde anma mesajı yayınladı.

Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 27 Mayıs 1960 darbesinin kurbanları olan Başbakan Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı andı. Çelik, üç siyasetçinin idamlarının 63. yıldönümünde rahmet dileklerini iletti.

DARBEYE KARŞI DURUŞ

Çelik'in mesajında, darbelere ve demokrasi dışı müdahalelere karşı sert bir tutum sergilediği görülüyor. AK Parti sözcüsü, Türkiye'de milli iradeyi gasp etmeye yönelik tüm girişimleri lanetlediklerini vurguladı.

DIŞ KAYNAKLI MÜDAHALE VURGUSU

Mesajda dikkat çeken bir diğer nokta, Çelik'in bu tür müdahalelerin dış kaynaklı projeler olduğuna dair vurgusu oldu. Vurgu, Türkiye'nin siyasi tarihindeki darbelerin ve demokrasi dışı girişimlerin uluslararası boyutuna işaret ediyor.

TARİHSEL BAĞLAM

27 Mayıs 1960 darbesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk askeri darbesi olarak bilinir. Darbenin ardından, dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve iki bakanı Yassıada'da yapılan tartışmalı bir yargılama sonucunda idam edilmişti. Bu olay, Türk demokrasi tarihinde derin izler bırakmış ve sonraki yıllarda siyasi tartışmaların odak noktalarından biri olmuştur.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.