Ölümünün 6. yılında bilim tarihinin dev ismi Fuat Sezgin

Ölümünün 6. yılında bilim tarihinin dev ismi Fuat Sezgin

24 Ekim 1924'te Bitlis'te doğan ve 30 Haziran 2018'de aramızdan ayrılan Prof. Dr. Fuat Sezgin, ömrünü adadığı İslam bilim tarihi araştırmalarıyla silinemeyecek eserlere imza atmıştı. Sezgin, vefatının 6. yılında sevenleri tarafından anıldı.

Hayatını İslam medeniyetinin bilimsel mirasını ortaya çıkarmaya ve tanıtmaya adayan Sezgin, 45 bin ciltlik devasa bir kütüphaneye ve 32 ciltlik "Arap-İslam Bilim Tarihi" adlı anıtsal bir esere imza attı. Bitlis’in küçük bir köyünden çıkan ve bilimsel çalışmalarını gerçekleştirmek için toplamda 27 dil öğrenen Fuat Hoca, imkânsızlıkların da başarılabileceğini insanlara kanıtladı. İslam bilim tarihine verdiği önemle birlikte biri Almanya’da biri İstanbul’da olmak üzere iki dev eser bırakan Sezgin, ölümünün üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hiç unutulmadı.

fuat-sezgin-2.jpg

BİRÇOK ALANDA ÇALIŞMAYA İMZA ATTI

Prof. Dr. Fuat Sezgin'in çalışmaları, tıp, astronomi, matematik, fizik, kimya, botanik ve zooloji gibi pek çok bilim dalını kapsıyordu. O, bu alanlarda İslam alimlerinin yaptığı önemli keşifleri ve buluşları gün ışığına çıkarmış ve dünya bilimine kazandırdı.

Sezgin'in eserleri sadece bilim insanları için değil, tüm tarih ve kültür meraklıları için de önemli bir kaynak oldu. Onun çalışmaları sayesinde İslam medeniyetinin bilim ve teknolojiye yaptığı katkılar daha iyi anlaşılmış ve bu medeniyetin dünya bilim tarihi üzerindeki yeri daha net bir şekilde ortaya kondu.

fuat-sezgin-3.jpg

İYİ BİR VATANSEVERDİ

Fuat Sezgin, sadece bir bilim insanı olmanın ötesinde, aynı zamanda bir vatansever ve milliyetçiydi. O, İslam medeniyetinin değerlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için büyük çaba sarf etti.

Sezgin'in vefatı, sadece Türkiye için değil, tüm bilim dünyası için büyük bir kayıptı. Ancak onun geride bıraktığı eserler ve mirası, İslam bilim tarihi araştırmalarına ışık tutmaya ve bu alandaki çalışmalara ilham vermeye devam etti. Kendisi bir amacın öncülüğünü başlatan Fuat Sezgin, 6 yıl önce bugün 30 Haziran 2018 tarihinde 93 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

fuat-sezgin-4.jpg

PROF. DR. FUAT SEZGİN KİMDİR?

İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin, 24 Ekim 1924'te Bitlis'te doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini tamamladıktan sonra 1943 yılında İstanbul'a yerleşti. Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu ve Arap Dili ve Edebiyatı üzerine doktora çalışmalarına başladı.

Doktorasını "Buhari'nin Kaynakları" konulu tezle tamamlayan Sezgin, 1954 yılında doçent unvanını aldı. Bu çalışmasıyla, İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari'nin yazılı kaynaklara dayandığı tezini savundu, bu konuda önemli bir katkı sağladı. Prof. Dr. Fuat Sezgin, Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü için geliştirdiği bilimsel araç ve gereçlerle tanınır ve 25 Mayıs 2008'de İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin kurulmasına öncülük etti.

Sezgin, 30 Haziran 2018'de 94 yaşında hayatını kaybetti. Bilimsel çalışmaları ve katkılarından dolayı birçok ödüle layık görüldü. 1978'de Kral Faysal Ödülü, 1980'de Frankfurt am Main Goethe Plaketi, 1982'de Almanya 1. Derece Federal Hizmet Madalyası ve daha birçok prestijli ödül aldı. 2019 yılı, Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" olarak ilan edildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.