Olof Palme kimdir, ne zaman öldürüldü?

Olof Palme kimdir, ne zaman öldürüldü?

30 Ocak tarihi doğum yıldönümü olan ve suikast sonucu öldürülen İsveçli siyasetçi Olof Palme kimdir, ne zaman öldürüldü?

Ülkemizde adı park ve caddelere verilen, silahsızlanmayı destekleyen dönemin en önemli politikacıları arasında sayılan ve suikast sonucu öldürülen Olof Palme kimdir, ne zaman öldürüldü? İşte detaylar:

OLOF PALME KİMDİR?

Tam adı Sven Olof Joachim Palme olan İsveçli siyasetçi, 30 Ocak 1927 tarihinde İsveç’in Başkenti Stokholm’de doğdu. Babası Gunnar Palme bir iş insanıydı ve Sven Theodore Palme ve Barones Hanna Maria von Born-Sarvilahti'nin oğluydu. Olof Palme, Danimarka ve Norveç Kralı I.Frederick'in soyundan olduğunu iddia ediyordu. Annesi Elisabeth von Knieriem ise, Baltık Alman tüccarlarından geliyordu. 1915'te Rusya'dan İsveç'e mülteci olarak gelmişti. Elisabeth'in büyük dedesi Melchior von Knieriem, büyük babası ise Rusya İmparatorluğu’nun başsavcısı olan Alexander von Knieriem’di. Derin ekonomik eşitsizliği ve ırk ayrımcılığını gördüğü Üçüncü Dünya'nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı seyahatler Palme’nin dünya görüşünü şekillendirdi. Hastalıklı bir çocuk olan Olof Palme, eğitimini özel öğretmenlerden aldı. Çocukken bile iyi derecede Almanca ve İngilizce biliyordu. İsveç'in birkaç konut lisesinden biri olan Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket'te okudu ve 17 yaşında yüksek notlarla üniversite giriş sınavını geçti. 1945-1947 yılları arasında Svea Topçu Alayı'nda zorunlu askerlik yaptı ve 1956'da topçu kaptanı rütbesine sahip bir yedek subay oldu. Mart 1947'de askerlik görevinden sonra Stockholm Üniversitesi'ne kaydoldu. Burslu olarak, 1947'den 1948'e kadar Ohio'nun merkezinde küçük bir liberal sanat okulu olan Kenyon College'da okudu,eleştirisel makaleler kaleme aldı. Palme, o zamanlar Walter Reuther tarafından yönetilen Birleşik Otomobil İşçileri sendikası üzerine kıdemli onur tezini yazdı ve mezun olduktan sonra ülkeyi dolaştı. Stockholm Üniversitesi'nde hukuk okumak için İsveç'e döndü. 1949'da İsveç Sosyal Demokrat Partisi'ne üye oldu. Üniversitede geçirdiği süre boyunca, Palme, İsveç Ulusal Öğrenci Birliği ile birlikte çalışarak öğrenci siyasetine dahil oldu. 1951'de Stockholm'deki sosyal demokrat öğrenci derneğinin bir üyesi oldu, ancak o sırada siyasi toplantılarına katılmadığı iddia edildi. Ertesi yıl İsveç Ulusal Öğrenci Birliği Başkanı seçildi. Öğrenci bir politikacı olarak uluslararası meselelere odaklandı ve Avrupa'yı dolaştı.

olof-palme-kimdir-ne-zaman-olduruldu-1.jpg

OLOF PALME’NİN SİYASİ KARİYERİ

1953 yılında Başbakan Tage Erlander tarafından işe alınan Palme, 1955’ten itibaren İsveç Sosyal Demokrat Gençlik Ligi’nin yönetim kurulu üyesi ve İşçi Eğitim Derneği’nin üyesi oldu. 1957'de parlamento üyesi olarak seçildi. 1960'ların başında Palme, Uluslararası Yardım Ajansı'nın bir üyesi oldu. Gelişmekte olan ülkelere yardım ve eğitim yardımı ile ilgili soruşturmalardan sorumluydu. 1963 yılında Kabine Ofisi’nde Portföysüz Bakan olarak Bakanlar Kurulu üyesi oldu, aynı zamanda Başbakan Tage Erlander'e yakın siyasi danışman olarak görevini sürdürdü. 1965 yılında Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı oldu. Ardından 1967'de Eğitim Bakanı oldu. Parti lideri Tage Erlander 1969'da istifa ettiğinde Palme, Sosyal Demokrat Parti kongresi tarafından yeni lider seçildi ve Erlander'in yerine Başbakan olarak görev aldı. İsveç'in 1969–1976 ve 1982–1986 yılları arasında iki dönem görev yapmış eski Başbakanı olan Olof Palme, silahsızlanmayı destekleyen o dönemde en önemli politikacılardan biriydi. Üçüncü dünya ülkelerinin ihtiyaçlarının göz önüne alınması içinde gayret sarf etti.

OLOF PALME NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Olof Palme, 28 Şubat 1986'da eşi Lisbet'le gittiği sinema salonundan çıkıp evine yürürken, arkadan yaklaşan bir kişinin yakın mesafeden açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Hem ülkesinde, hem de uluslararası platformlarda açık sözlülüğü ve tartışmalı fikirleriyle tanınan Palme, öldürüldüğü dönemde Başbakanlık koltuğunda ikinci dönemini geçiriyordu. Stockholm'ün en işlek caddelerinden birinde işlenen bu cinayetle ilgili sayısız komplo teorisi ortaya atıldı. Soruşturmanın nihai sonucu da 34 yıl sonra açıklandı. Cinayetin işlendiği yerin yakınında merkez binası bulunan Skandia Sigora şirketinde çalışan Stig Engström, olaya tanık olan 20'ye yakın kişiden biriydi ve 2000 yılında intihar etti. Cinayetin baş şüphelisi öldüğü için soruşturmanın kapandığı duyuruldu. Palme suikastı dosyasının Başsavcısı Krister Petersson, ölen katil zanlısını sorgulama ihtimalleri kalmadığı için artık dosyayı kapatmak durumunda kaldıklarını belirtti.

olof-palme-kimdir-ne-zaman-olduruldu-2.jpg

TÜRKİYE VE DÜNYADA PALME İSMİ YAŞATILIYOR

Ülkemizde Konya Kulu ve İzmir Karşıyaka’da Olof Palme’nin adı hala yaşatılmaktadır. 1986 yılında adı verilen parkın dışında Tunceli’de de bir caddede Olof Palme’nin adı yaşatılmaktadır. Dünyada ise, Almanya, Arjantin, Avusturya, Birleşik Krallık, Brezilya, Cezayir, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, Hollanda, Irak, İspanya, İsveç, İtalya, Kuzey Makedonya, Macaristan, Mozambik, Namibya, Sırbistan, Rusya ve Yunanistan'da da kendisinin adını taşıyan cadde ve sokaklar bulunmaktadır.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.