Okula ilk kez başlayacak çocukların kaygıları ciddiye alınmalı

Okula ilk kez başlayacak çocukların kaygıları ciddiye alınmalı

Çocukların okula adaptasyon süreci hakkında Ulus’a özel açıklamalarda bulunan Uzm. Klinik Psikolog Merve Hazer, “İlk dönemler stres ve kaygı normaldir. Aileler çocuklarını dinlemeli ve kaygılarını ciddiye anlamalı" dedi.

Okula başlamak, hem çocuklar hem de aileler için heyecan verici bir deneyim olsa da, bu süreç doğru yönetilmediği takdirde kaygı verici bir hal alabiliyor. Çocukların okula adaptasyonu hakkında Ulus’a özel açıklamalarda bulunan Uzman Klinik Psikolog Merve Hazer, “Stres ve kaygı normaldir. Aileler çocuğunu dinlemeli ve kaygılarını ciddiye anlamalıdır" dedi. Çocukların yaşadığı endişelerin önemsenmesi gerektiğine vurgu yapan Hazer, ebeveynlerin empati kurarak çocuklarına destek olmasının önemine işaret etti.

okul-1.jpg

“ÇOCUK, KARMAŞIK DUYGULAR YAŞAYABİLİR”

Çocukların yeni bir okula başlama sürecinde yaşadıkları duygusal değişimlere dikkat çeken Türk PDR Derneği Ankara İl Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Klinik Psikolog Merve Hazer, geçiş sürecinin hem stres ve kaygı hem de heyecan ve mutluluk gibi karmaşık duyguları aynı anda yaşamasına neden olabileceğini belirtti. Bu dönemde çocukların anlaşılma, desteklenme ve duygularının duyulmasına ihtiyaç duyduklarını dikkat çeken Hazer, “Ayrılığı basitleştirmek, konuyu küçültmek onlara iyi gelmez. Yaşadıklarının duyulmasını isterler” diye konuştu.

okul-2.jpg

ÇOCUKLARIN DUYGULARI CİDDİYE ALINMALI

Ebeveynlere önerilerde bulunan Hazer, “Çocuğun başlayacağı okulun önceden gidip ziyaret edilmesi ve bunun aileyle birlikte yapılması çocuğa okulu ailesiyle birlikte keşfetme imkânı sağlayacağı için ortamda güvende hissettirmesini kolaylaştıracaktır. Çocuğunuzun özelliklerini, sevdiği ve korktuğu şeyleri hassasiyetle öğretmeniyle paylaşmanız öğretmenle kurulacak olan ilişkiyi kolaylaşacaktır. Okula ve öğretmenlere güvenimizi elimizden geldiği kadar çocuklara hissettirmeye çalışıp sakinliğimizi korumalıyız. Çünkü çocuklar ebeveynlerinin kaygılarını ve korkularını anlama konusunda çok iyidirler” şeklinde konuştu.

okul-5.jpg

“AKILLARINDAKİ SORUYU CEVAPLAYIN”

Okulun rutinleri giriş-çıkış saatleri, kaç saat kiminle, okulda ne yapacağı ve eve nasıl döneceği konusunun somut şekilde çocukla paylaşılması gerektiğine değinen Hazer, özellikle ilk haftalarda ebeveynlerin rutine dikkat etmesinin çocuğun okula adaptasyonu açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Okulun ilk günlerinde çocuğun aileyeulaşılanilir bir mesafede olması güven ve uyum sürecini hızlandıracağını belirten Hazer, “Okul idaresinin ya da öğretmeninin onayını alarak çocuğun sevdiği bir eşyasını, objesini yanında taşıması kaygısını azaltabilir” dedi.

okul-4.jpg

“ÇOCUĞUNUZU DİNLEYİN VE KAYGILARINI ANLAYIN”

Çocuğun merak ettiği sorulara sade, net ve dürüst cevaplar vermek gerektiğinin altını çizen Hazer, “Çocuğunuzu dinleyin, korkularını, kaygılarını anlayın, onu ikna etmek için uzun konuşmalar yapmak yerine sakin bir şekilde yanında kalın. Çocuğunuz merak ettiği sorulara sade, net ve dürüst cevaplar verin. Çocuğunuza kıyaslamalar, tehditler ve korkutmalar ve verilen sözde durmamak gibi güvensiz davranışlarda bulunmama konusunda özen gösterin” ifadelerini kullandı.

“DESTEK ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN”

Hazer, çocukların uyum süreçlerinde özellikle okulun ilk haftalarında iniş-çıkışlar ve ağlamaların olabileceğini ve bunun normal bir durum olduğunu ifade etti. ailelerin bu dönemde çocuklarına şefkatle yaklaşmaları gerektiğini belirten Hazer, çocuğun duygularını suçlu hissettirecek söylemlerden kaçınılması gerektiğini belirtti. Bu süreçte çocuklara, öğretmenlere ve ebeveynlere zaman tanınması gerektiğini ve ihtiyaç duyulduğunda bir uzmana başvurmaktan çekinilmemesi gerektiğini söyleyen Hazer, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:

“Unutmayalım ki çocuğumuz ilk defa yanında olmadığınız yabancı bir ortamda yabancı insanlarla zaman geçirecek. Bu sebeple onların dünyasına bizim yaklaşmanız gerekmektedir ve bunun içinde okul sonrası bağ kurmaya devam etmeliyiz.”

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.