Öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler iyi bir eğitimle hayata hazırlanabilir
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Ahmet Karaca, özellikle öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin iyi bir eğitimle hayata hazırlanabileceğini söyledi.
Özel eğitim ve rehabilitasyon ile topluma kazandırılan engelli çocukları, Kayral Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu, gazetemiz Haber Müdürü Adem Orman’a anlattı. Gerekli tüm ücretleri Devlet tarafından karşılanan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri, engelli öğrencileri birebir eğitim ile hayata kazandırıyor. Karaca, özellikle öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin ailelerin toplumsal baskılar yüzünden ‘çocuğum engelli’ denilmesin diye kurumlara getirmekten çekindiğini dile getirdi. Karaca, “ Engelli öğrencilerimizin için de görünen ve görünmeyen engeller var. Öğrenme güçlüğü çeken ancak okulda öğretmeni tarafından fark edilen, birebir görüşmeyle ortaya çıkan, sorunlar yaşayan öğrencilerimiz var. Öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler iyi bir eğitim aldığında bu sorunu aşıp hayatına devam edebiliyor. Ailelerimizin bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Çocuklarımızın aldığı birebir eğitim onları hayata hazırlıyor” dedi.
“ALTINDAĞ’DA 80 BİN ÖĞRENCİMİZ VAR"
Eğitmen Ahmet Karaca, “Özel eğitime ihtiyacı olan Altındağ’da 80 bin öğrenci var. Acı olan şudur ki Altındağ genelinde 22 rehabilitasyon merkezi var. Bu merkezlerin baktığı öğrenci sayısı 5 ya da 6 bin kişi kadar. Ama eğitime ihtiyacı olan 80 bin öğrenci var. 80 bin engelli öğrencinin çoğunluğu öğrenme güçlüğü çekiyor. Biz bu kurumlarla hem öğrenciye katkı sağlıyoruz hem de ailelerin üzerindeki yükü almış oluyoruz. Öğrenciler bu eğitimlerle derse adapte oluyor. Dersi ve hayatı öğreniyor. Bu eğitimler birebir ve gruplar olarak yapılıyor. Bu işe başlayınca şunu anladık. Önemli olan öğrencilerle iyi iletişim kurmak. Bu öğrencileri farklı görmemek lazım. Öğrencilerin ücretlerini devlet tarafından ödeniyor. Bu ödemenin tamamını yapıyor. Devlet bu desteği vermese veliler bu ücretin altından kalkamaz. Eğitim kurumları olarak bizim bu çocuklarımıza sarılmamız lazım. Her türlü destek ve eğitimi vermemiz lazım. Elimizden geldiğince daha fazla çocuğa dokunarak onları hayata katmalıyız” ifadelerini kulandı.
“VELİLERİMİZ ÇEKİNMESİN”
Karaca, velilerin öğrencilerini kurumlara getirmekte çekindiğine dikkat çekerek; “Velilerde yanlış anlaşılan bir durum var. Öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerin, velileri bu okullarda çocuklarına eğitim aldırmaktan çekiniyor. Ailelerin kafasında ‘çocuğum özel eğitim kurumunda eğitim aldığında ileriki yaşamında askerliğinde, memuriyetinde, işe girmelerde sorun yaşar’ düşüncesi var. Bu düşünce çok yanlış bir durumdur. Biz burada çocuklarımızı hayata hazırlıyoruz. Biz eğitim kurumları olarak, ailelere bunun yanlış olduğunu anlatıyoruz. Ailelerimizin bilinçlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
İKİLİ DİYALOG ÇOK ÖNEMLİ
Karaca, özel eğitimlerde diyaloğun önemine vurgu yaparak, “Bu eğitimlerde sıklıkla öğretmen değişmemesi gerekiyor. Bu işi uzmanlarının yapıp, kurumun öğrenciyi ticari araç olarak görmemesi gerekiyor. Çocuk iyi izlenmeli, okuduğu mevcut okulla ve aile ile sık sık diyalog içinde takibi yapılmalı. Eğitmen her aşamayı aile ile paylaşıp onları bilgilendirmeli. Eğitmenin dışında kurumlar olarak bize düşen görev Altındağ’da bulunan 80 bin özel gereksinimli çocuğumuza ve ailelerine ulaşıp gerekli desteği vermek. Çocuklarımızı topluma kazandırmak” dedi.
AİLELERİN BİLİNÇLENMESİ ŞART
Kayral Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Ahmet Karaca, konuyla ilgili hassasiyetlerini anlatarak, kurumların düzenli bir şekilde denetlendiğini söyledi. Karaca, sözlerine şu şekilde devam etti: “Daha fazla eğitime ihtiyacı olan aileye ulaşsınlar, ulaşalım. Çocuğun eğitimi kadar ailenin bilinçlenmesi de çok önemli. Bazı aileler dışarıdan gelecek tepkilerden dolayı çocuğu bu kurumlara göndermiyor. Çocuğunun geleceği ile oynuyor. Öğrenme güçlüğü çeken çocukların en az haftada iki gün bu eğitimleri alması şart.”
Faruk Gökyurt/İLKSAYFA-
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.