Ocak ayının 10’undan itibaren ekmek 5 TL’den satılacak

Ocak ayının 10’undan itibaren ekmek 5 TL’den satılacak

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 2023 yılı ‘ekmek zammına’ ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Balcı, “Ocak ayının 10’undan itibaren ekmek 5 TL’den satılacak. Yeni bir zam gündemimizde yok” dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ankara ve İstanbul’da uygulanması düşünülen ‘Ekmek fiyatlarına ilişkin’ Federasyonun genel merkezinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Başkan Balcı, “Ocak ayının 10’undan itibaren ekmek 5 TL olacak. 7 buçuk ve 10 TL olacak gibi söylemler gündemimizde yok. Dolayısıyla yeni yıla girmemiz, asgari ücretin artmasıyla birlikte ekmek fiyatında ülke geneline baktığımızda fiyat değişikliği kesinlikle söz konusu değildir” dedi.

822ef16c-c68b-4574-a0ad-24a4d2486775.jpg

5 LİRANIN ÜSTÜNDE OLMAYACAK

Başkan Balcı, “Kasım ayında ekmek fiyatlarıyla ilgili kamuoyunda yer alan yanlış bilgilerden kaynaklı olarak basın açıklaması yapmak zorunda hissettik. Kasım ayının 9’unda yapmış olduğumuz basın açıklamasında aralık ayında ekmek 7 buçuk yılbaşından sonra 10 TL olacak haberlerinin gerçeği yansıtmadığını açık bir şekilde ifade etmiştik. Yine eylül ayından itibaren ülke genelinde kasım, aralık ayında birçok vilayette 200 gram ekmeğin 5 lira kilogramının 25 liradan satıldığını, aralık ayında ise 7 buçuk liranın gündemimizde olmadığını, ocak ayında da 5 liranın dışında ekmeğin satılmayacağını, kilogram fiyatının 25 liranın üstünde olmayacağını söylemiştik” diye konuştu.

ekemek.jpg

10 OCAK’TA UYGULANACAK

Balcı, kasım ayında yapmış olduğu basın açıklamasında 4, 4 buçuk lira olan yerlerin ekmeği 5 lira yaptığında yeni bir fiyat artışı olarak düşünmemek gerektiğini de ifade ettiklerini kaydederek, “Bugün gelinen noktada o gün söylediğimizi gerçekleştirmiş oluyoruz. Kasım ayında ülke genelinde Antalya, Kocaeli, Düzce, Balıkesir, Bursa, Sakarya, İzmir, Çanakkale, Yalova, Manisa da uygulanan fiyat İstanbul ilinde gecikmeli olarak ocak ayının 1’inden itibaren 5 lira olarak uygulanmaya başlamıştır. Ocak ayının 10’undan itibaren de Ankara’da 5 Tl olarak uygulanmaya başlanacaktır. Kilogram fiyatına baktığımızda eylül, ekim, kasım ayında uygulanan fiyatlar şu anda uygulanmayan vilayetler gecikmeli olarak uygulamış oluyorlar. Dolayısıyla yeni yıla girmemiz, asgari ücretin artmasıyla birlikte ekmek fiyatında ülke geneline baktığımızda fiyat değişikliği kesinlikle söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

akmek.jpg


Balcı, “Ocak ayında ekmeğin kilogram fiyatının 25 TL olacağını ve bu durumunun şubat ayı içerisinde gündemde olmayacağının altını çizen Balcı, “Ocak ve şubatta yine aynı fiyattan devam ediyoruz. İnşallah girdilerimizde fazla artış olmaması durumunda yine geçmişte olduğumuz gibi tüketici olan halkımız için gerek fırıncı esnafı gerek federasyon gerekse de ilgili bakanlıklarımız ile ‘ne yapmamız gerekiyorsa’ o çalışmalar yapılacaktır” dedi.

f3c0b58f-0bb3-4926-b7fa-075a758b3eb8.jpg

BALCI: “GERÇEK OLAN BİZİM AÇIKLAMALARIMIZDIR”

“Bizlerin düşüncesi hiçbir zaman her gelen maliyet artışını direk ekmeğe yansıtmak olmadı. Bundan sonra da olmayacak” sözlerini kullanan Balcı, “Bu sebeple bizim dışımızda yapılan açıklamalara itibar edilmemesi gerekiyor. Bunu hep söyledik. Söylemeye de devam edeceğiz. Gerçek olan bizim yapmış olduğumuz açıklamalardır. Kasım ayında, ülke genelinde ekmeğin azami fiyatının 25 tl olduğunu nasıl sizlere izah ettiysek aralık ayında 7.5 tl gündemimizde olmadığını da sizlere aktarıyoruz. Birilerinin dediği gibi ocak ayında 10 lira gündemimizde hiç yok. Aralık ve ocakta 200 gram ekmeğin baz aldığımızda 5 liranın üzerinde olmayacağını nasıl izah ettiysek ocak ayına geldiğimizde de bunun gerçekleştiğini görüyoruz” dedi.

ekkmek.jpg


“FIRINCI ESNAFI FIRSATÇI DEĞİLDİR”

Balcı, “Son zamanlarda bazı ayın organlarının fırıncı esnafının fırsatçı olarak gösterilmesini son derece yanlış buluyoruz. Biz bunu hak etmiyoruz. Fırıncı esnafı en zor mesleklerden biridir. 24 saat hastaneler gibi aralıksız hizmet veren bir meslektir. Fırın çalışanı en zor mesleği icra etmektedir. Haksız bir şekilde fırıncı esnafının fırsatçı olarak gösterilmesini doğru bulmuyoruz. Fırıncı esnafı fırsatçı değildir. Eylül, ekim ve kasım ayında ülke genelinde uygulanan fiyat ocak ayının birinde İstanbul’da 5 lira olduğunda fırıncıları fırsatçı yaparsanız bu durum bizi incitmiş olur. Bizim verilerimiz zaten fırıncı esnafının bu zamana adar bu konuda ne kadar hassas olduğunu ne kadar özveri ile çalıştığını rakamlarla ortaya koymaktadır” açıklamalarında bulundu.

basliksiz-1.jpg


RESMİ TARİFENİN DIŞINDA FİYATLANDIRMA YAPILAMAZ

Resmi tarifenin dışında gram ekmeğin fiyatının artırılması ve satılmasının yasal olmadığının altını çizen Balcı, “Bu konuda uygulanan cezai yaptırımlar son düzenlemede ciddi anlamda arttı. Bizler tarifeler hakkında üyelerimizi genelge ile uyardık. Eğer 200 gram ekmeğin fiyatı tarifede 5 lira yazıyorsa 5 liradan satılmalıdır. Eğer 240 gram 6 lira yazıyorsa 240 gram 6 liradan satılabilir. Bunun dışında tarifede yazılmayan gramla ekmeğin satılması söz konusu olamaz. Bu konuda üyelerimizi uyardık. Üyelerimizin vatandaşlarımızın kafasını karıştırmaması, yanlış bir algının oluşmaması, tarife de hangi gram ve fiyat yazıyorsa o gramda üretip satmaları şarttır” diye konuştu.

afce9760-c317-4f9e-a580-5164b30591fe.jpg


ASGARİ ÜCRETLE 1700 ADET EKMEK ALINABİLİYOR


Son olarak kamuoyunda yanlış yansıtılan bilgilere verilerle cevap veren Balcı, şu sözleri kullandı: “Kamuoyunda ‘Aralık ayında ekmek 7.5 tl olduğunda asgari ücrete göre alınan ekmek adeti şu olacak’ diye ifade ettiler. Bugün gelinen noktaya bakacak olursak Temmuz 2022’de asgari ücret 5.500 TL ekmek 5 TL olduğunda 1100 adet ekmek alınıyor. Aralık ayında kamuoyuna yanlış yansıtılan bilgilendirmeye göre; ‘Ekmek 7.5 tl olduğunda bu 733 adet ekmeğe düşüyor.’ Bugün uygulanan tarifeye bakacak olursak 2002 yılında asgari ücret 184 TL. Ekmek 0.25 kuruş. 2022 yılında asgari ücretle 736 ekmek alabiliyorsunuz. Bugün 2023 yılında asgari ücret 8500 tl ekmek 5 TL. 5 TL üzerinde hiçbir yerde yok. 1700 adet ekmek alabiliyorsunuz. Biz eğer 2002 yılının asgari ücret ve ekmek fiyatına göre 8500 lirayı 736 adet ekmeğe endekslemiş olursak ekmeğin adet fiyatı 11 buçuk olması gerekir. Burada fırıncı esnafı ve fırın konusunda ilgili kurumların özverili çalışmaların olduğunu vermiş olduğumuz rakamlardan anlayabilirsiniz. Bugün kamuoyunda yer alan yanlış bilgiyi de bu dayede düzeltmiş olalım.”

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.