O meslekler dikkat! Vergide "hayat standartı" dönemi"

O meslekler dikkat! Vergide "hayat standartı" dönemi"

Vergi sisteminin değişeceğine yönelik iddialar gündemde yerini korurken, hayat standardına göre vergi düzenlemesi de konuşulmaya başlandı. Prof. Dr. Murat Batı, konuyu İlksayfa'ya değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergide yeni bir düzenlemeye ilişkin çalıştığı iddiaları gündemde. Olası düzenlemelerden biri de bazı meslek gruplarına yönelik peşin vergi sistemi. Bu sistemle, hayat standardına göre vergilendirme amaçlanıyor.

"VERGİ TABANINI GENİŞLETMEK İSTİYOR"

murat-bati.jpg

Düzenlemeye ilişkin İlksayfa'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Murat Batı, 6 Eylül 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanan kararın bu düzenlemenin ilk çıkış yeri olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Batı, Bakan Şimşek'in dolaylı vergi tutarlarına dokunmadan özellikle gelir ve kurumlar vergilerinin tahsilat tutarını artırıp vergi tabanını genişletmek (kripto varlıklardan vergi almak gibi) istediğini ifade etti.

para-2.jpg

PEŞİN VERGİ PLANI NEDİR?

Bakan Şimşek'in en başından beri gelir vergisi mükellefleri için hayat standardı esasını getirmeyi planladığını kaydeden Batı, "Hayat standardı esası bazı meslek gruplarının düşük gelir elde etseler dahi çeşitli kriterlere göre belirlenen bir üst tutarın altında gelir elde etmedikleri varsayımına dayanan bir uygulamadır. Örneğin bir avukat o yıl zarar etse bile hayat standardı esasına göre belirlenen tutar üzerinden gelir vergisini ödemek zorunda kalacaktır. Daha basit bir ifadeyle hayat standardı esasında olan mükellefler zarar dahi etseler o yıl vergi ödeyecekler. Bu düzenlemenin amacı tamamen kayıt dışılığı önlemektir" ifadelerini kullandı.

para.jpg

"MUAFİYET VE İSTİSNA RAFA KALKACAK"

Getirilmesi gündemde olan uygulamada ev, personel, araba sayısı gibi bazı kriterlerin dikkate alınacağını vurgulayan Batı, "O meslek grubunun asgari bir geliri vardır, vergi vermiyorsa bizden saklıyordur o nedenle de gelir vergisi ödemesi gerekecektir varsayımına dayanmaktadır. Örneğin kendi muayenehanesi olan bir doktorun geliri kadar gideri varsa o yıl hiç vergi ödemeyecektir. Maliye, bu doktorun kesinlikle bizden sakladığı bir geliri vardır varsayımıyla yukarıda bahsettiğim kriterlere bağlı olarak bir miktar vergi alır ki buna hayat standardı esası denir. Yani, vergide muafiyet, istisna gibi şeyler ağırlıklı olarak rafa kalkacak" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.