O meslek ayak altına düştü: Modern üfürükçüler türedi
Gazetemize konuşan Psikiyatri Prof. Dr. Salih Battal, sosyal medya ile birlikte çağdaş üfürükçülerin yaygınlaştığını, merdiven altı psikologların çoğaldığını belirterek, “Bu tarz yerlere hukuki işlem yapılması lazım” dedi.
Özellikle son zamanlarda psikolojik rahatsızlık yaşayan kişilerin sayısı oldukça arttı. Buda beraberinde merdiven altı psikologların yaygınlaşmasına neden oldu. Bu tarz kişilerin denetlenip hukuki sürecin başlatılması gerektiğini söyleyen Ufuk Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Battal, “Ciddi yasal boşluklar olduğu için psikolog olmayan kişiler tarafından şuursuzca kullanılıyor. Şu anda bütün dünyada özellikle de ülkemizde o kadar çok çağdaş üfürükçü var ki. Önüne geçmek için iyice araştırılıp bu tarz yerlere gerekli hukuki işlemin yapılması lazım” dedi.
“PSİKOLOGLAR, AYAKALTINA DÜŞTÜ”
Türkiye’de merdiven altı, sözde psikologların hiçbir bilgileri olmadığı gibi, kulaktan dolma bilgilerle muayenehane açtıklarını ve hastalara ilaç tavsiyesinde bulunduklarını söyleyen Ufuk Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Battal, “Vatandaşların öncelikle şunu bilmesini istiyorum. Psikolog ile psikiyatriyi mutlaka ayırmak lazım. Psikolog, doktor değildir. Bir yerde doktorun laboratuvarı veya doktorun yardımcısıdır. Çünkü klinik psikolojide eğitim almamışsa, klinik psikolojide bir bilgisi yoksa ki bu da master ve doktorayla olabilir. Ancak o zaman bir doktorun yanında çalışabilir. Türkiye’de merdiven altı sözde psikologların hiçbir bilgileri olmadığı gibi, kulaktan dolma bilgilerle bu muayeneleri açıyorlar. Türkiye’de psikologlar, şu anda ayakaltına düştü. Muayenehane açma hakları olmadığı için, danışmanlık bürosu adı altında yerler açıyorlar. Hastaya danışanım diyorlar. İlaç dahi tavsiye eden psikologlar var” şeklinde konuştu.
“MESLEK YASASI ÇIKMASI LAZIM”
Sosyal medya ile birlikte çağdaş üfürükçülerin yaygınlaştığını dile getiren Battal, vatandaşların bu konuda daha duyarlı olması ve itibar etmemesi gerektiğini söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ciddi yasal boşluklar olduğu için psikolog olmayan kişiler tarafından şuursuzca kullanılıyor. Bu noktada meslek yasası çıkması lazım. Özellikle son dönemlerde sosyal medyada yaygınlaştı. Televizyonda, sosyal medyada insanlar kendilerini psikolog, ruh sağlığı uzmanı olarak tanıtıyor. İşte bu nokta da bunlara ilişkin kanunlar çıkması gerekiyor. Şu anda bütün dünyada özellikle de ülkemizde o kadar çok çağdaş üfürükçü var ki. Vatandaşların iyi araştırması ve kesinlikle alanında uzman bir doktora gitmesi lazım. Önüne geçmek için vatandaşların bu konuda daha duyarlı olması ve itibar etmemesi gerekiyor. Bunların iyice araştırılıp, bu tarz yerlere gerekli hukuki işlemin yapılması lazım.”
“NASİHAT İLE HASTA TEDAVİ EDİLMEZ”
Psikologların, yanlış yönlendirmeleri sonucu hastalarda farklı durumların geliştiğini belirten Battal, “Psikolojik rahatsızlığı olan hastaların direkt psikiyatriye gitmelerini öneriyorum. Çünkü yaşam koçu, psikolog gibi alanında uzman olmayan kişiler tarafından bazı yanlış yönlendirmeler olabiliyor. Psikologların yanlış yönlendirme sonucu hastalarda farklı durumlar gelişiyor, öyle ki bazı vakalarda intihar bile söz konusu. Zaman zaman ağır hastalar gidiyor. Psikoterapi yapıyoruz diye, nasihat ile hasta tedavi edilmez. Psikologlardan, psikiyatrik tedaviyi bilen yok. Psikologlar, hastalarla ilgili zor durumda kaldıkları zaman hastaya doktora gitmeleri konusunda akıl veriyorlar. Çünkü hastanın intihar girişimi veya dışa dönük saldırganlığı söz konusu oluyor. Bu yüzden ciddi sıkıntılar yaşayan bir sürü hasta var” ifadelerini kullandı.
“HASTAYA HERHANGİ BİR TEŞHİS KOYAMAZLAR”
Psikologların hastaya herhangi bir teşhis koyamayacağının altını çizen Battal, “Psikolog, hastaya sadece nasihat vererek veya muhabbet yaparak hastayı tedavi etmeye çalışıyor. Çoğunlukla hastanın geçmişine iniyorlar, geçmişe inmek hiçbir şey kazandırmaz, aksine hastalığı körükler. O nedenle hastanın şu anki durumuna bakıp tedavi süreci o yönde ilerlemelidir. Çocukluk dönemine inerek yanlış bir takım yönlendirmeler de yapabiliyorlar. Onun için Psikologlar, bu işi özellikle klinik psikoloji alanında Doktorası yoksa bilerek yapmıyorlar. Psikolog, belli alanda eğitim görmüşse bir doktor ile beraber çalışabilir. Hastaya herhangi bir teşhis koyamazlar” sözlerine yer verdi.
Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.