O Gezegende Bir Gün, Dünyadakine Çok Benziyor

O Gezegende Bir Gün, Dünyadakine Çok Benziyor

Evrenin derinliklerinde gizemli ve ilginç daha pek çok şey var. Gezegenler, yıldızlar ve diğer gök cisimleri, her gün daha fazla sır açığa çıkartıyor. Kim bilir, belki bir gün uzak gezegenlere yolculuk yapabilme imkânımız olur! İşte ilginç bilgiler...

Evrenin derinliklerinde milyonlarca yıldız ve gezegen yer alıyor, ancak gezegenler hakkında birçok şaşırtıcı ve bilinmeyen bilgi hâlâ gün yüzüne çıkıyor. İşte gezegenler hakkında bilmediğiniz bazı ilginç gerçekler:

VENÜS’ÜN GÜNLERİ YILDIZINDAN UZUN

Venüs, güneş etrafında dönerken bir tam dönüş yapmak (yani bir yıl geçirmek) 225 Dünya günü alıyor. Ancak Venüs’ün kendi etrafında dönüşü, yani bir gün, 243 Dünya günü sürüyor! Yani, Venüs'te bir gün, bir yıldan daha uzun!

SATÜRN'ÜN YÜZEYİ GERÇEKTE KATI DEĞİL

Satürn, dev bir gaz devi olduğu için, yüzeyi katı değil. Yani, gezegenin yüzeyine inmek mümkün değil, çünkü gezegenin iç yapısı yoğun gazlardan oluşuyor. Satürn, büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan yapılmış bir gaz bulutundan ibaret.

MARS’TA BİR GÜN, DÜNYA’DAKİNE ÇOK BENZİYOR

Mars’taki bir gün (Marsian day) tam olarak 24 saat 39 dakika sürer. Yani, Mars’ta bir gün Dünya’dakine çok yakın bir uzunluktadır. Bu, bilim insanları için Mars’ta yaşam olasılığını değerlendirmek açısından önemli bir bilgi.

NEPTÜN’DE YAĞMUR YERİNE METAN YAĞAR

Neptün’de, dev bir soğuk gaz gezegeni olan bu uzak dünyada, gökyüzü mavi-mor tonlarında parlıyor. Bunun nedeni, gezegenin atmosferinde yüksek miktarda metan gazı bulunması. Neptün'ün atmosferinde sıvı metan yağmurları da düşüyor, yani bu gezegende yağmur, Dünya’daki gibi su değil, metan!

JÜPİTER’İN KÜTLESİ, DİĞER TÜM GEZEGENLERDEN DAHA BÜYÜK

Jüpiter, bizim güneş sistemimizdeki en büyük gezegen. Güneş sistemi içindeki diğer tüm gezegenlerin toplam kütlesinin iki katından fazlasına sahip. Yani Jüpiter, gerçekten devasa bir gezegen!

MERKÜR’ÜN YÜZEYİ DÜNYA’YA BENZER

Merkür, sıcaklık farklarıyla ünlü bir gezegendir, çünkü güneşe çok yakın olmasına rağmen atmosferi neredeyse yoktur. Ancak, bu gezegenin yüzeyi, Dünya’dakine benzer şekilde büyük çarpma kraterleri ve dağlarla doludur, tıpkı Ay’ın yüzeyi gibi.

URANÜS, YAN YATARAK DÖNER

Uranüs, kendi ekseni etrafında dönerken diğer gezegenlerden farklı bir yol izler. Bu gezegen, tam 98 derece yan yatarak döner, yani neredeyse yatay bir şekilde hareket eder. Bunun nedeni, Uranüs’ün oluşumunda yaşanan büyük bir çarpışma olabilir.

DÜNYA’DAN BAŞKA BİR GEZEGENDE SU BULUNDU

Son yıllarda yapılan gözlemler, Dünya dışındaki bazı gezegenlerde sıvı su bulunabileceğini gösteriyor. Kepler-452b adlı bir gezegen, Dünya ile benzer büyüklüğü ve uygun sıcaklık koşullarıyla, "yaşanabilir" bölge içinde yer alıyor ve üzerinde su barındırma ihtimali var.

GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞINDA BİR GEZEGEN "YILDIZ" GİBİ PARLIYOR

Bazı egzoplanetler, güneş sistemimizdeki gezegenlerden çok daha parlak. Özellikle "HD 209458b" adı verilen bir gezegen, "kara delik gibi" çok parlak bir ışık yayarak astronomları şaşkına çevirdi. Bu gezegenin atmosferindeki bileşenler, yıldız ışığını yansıtarak gezegeni olağanüstü derecede parlak yapıyor.

SATÜRN’ÜN HALKALARI YAKINDA YOK OLABİLİR

Satürn’ün muazzam halkaları, gezegenin etrafında dönen buz ve kaya parçalarından oluşur. Ancak, bu halkalar giderek kayboluyor. Bilim insanları, bu halkaların birkaç milyon yıl içinde tamamen yok olabileceğini söylüyor. Halkaların kaybolma süreci, Satürn’ün büyüklüğüyle orantılı olarak oldukça hızlı ilerliyor.

Evrenin derinliklerinde gizemli ve ilginç daha pek çok şey var. Gezegenler, yıldızlar ve diğer gök cisimleri, her gün daha fazla sır açığa çıkartıyor. Kim bilir, belki bir gün uzak gezegenlere yolculuk yapabilme imkânımız olur!

Kaynak:Haber Merkezi

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.