Nureddin Zengi kimdir? Nureddin Zengi kaç yaşında? Nureddin Zengi nereli, mesleği ne?
Nureddin Zengi son zamanlarda en merak edilen isimler arasında yer alıyor. İnsanlar Nureddin Zengi kimdir? Nureddin Zengi kaç yaşında? Nureddin Zengi nereli, mesleği ne? Sorularının yanıtlarını arıyor.
Ülke gündemi içerisinde konuşulan isimler arasında Nureddin Zengi var. Nureddin Zengi son zamanlarda en merak edilen isimler arasında yer alıyor. Peki, Nureddin Zengi kimdir? Nureddin Zengi kaç yaşında? Nureddin Zengi nereli, mesleği ne? İşte detaylar:
NUREDDİN ZENGİ KİMDİR?
Nureddin Zengi, 11 Şubat 1118 Halep’te dünyaya geldi. Yazdığı yazıların güzel olması, çok okuması, hadis ezberleyip rivayet etmesi ve fıkıh bilgisiyle ilgili rivayetler onun iyi bir eğitim aldığını göstergesi oldu. Nureddin Zengi hakkında, gençlik döneminde askerî bakımdan temayüz ettiği ve babası İmâdüddin Zengî’nin yanında zaman zaman savaşlara katıldığı bilinmektedir. İmâdüddin Zengî, Ca‘ber Kalesi’ni kuşattığı sırada kölesi tarafından öldürülünce, Nûreddin Zengi, bazı emîrlerle Halep’e gelip şehre hâkim oldu. Büyük kardeşi I. Seyfeddin Gazi başşehir Musul ve dolaylarına hâkim olunca Zengî’nin devleti bir bakıma ikiye bölündü. Bu sırada Kuzey Suriye ile Güneydoğu Anadolu’nun bazı şehirleri Nûreddin’in eline geçti. Hükümdarlığının ilk yıllarında Vezir Mücâhidüddin Kaymaz’dan yardım aldı.
İmâdüddin Zengî’nin ölümünün ardından Ba‘lebek şehri Dımaşk Atabegliği’ne geçti, şehrin yöneticisi Necmeddin Eyyûb da Dımaşk Atabegliği’nin hizmetine girdi. Kardeşi Şîrkûh ise Nûreddin Mahmud’un yanında yer aldı. Nûreddin Mahmud, hükümdarlığının ikinci yılında Artah ve Keferlâsa gibi şehirleri Haçlılar’ın elinden aldı.
Nûreddin Mahmud Zengî’nin siyasî açıdan üç hedefi oldu. Bunlar; Suriye kıyılarına ve Sînâ yarımadasına sıkıştırmış olduğu Haçlı devletlerini ortadan kaldırmak, Mısır’daki Fâtımî Devleti’ne son verip İslâm dünyasını Abbâsî halifesinin şahsında birleştirmek ve İstanbul’u fethetmekti. Abbâsî halifesine yazdığı bir mektupta ortaya koyduğu bu üç hedeften ikincisini gerçekleştirmiş, Haçlı devletlerini bütünüyle ortadan kaldıramamışsa da Kudüs’ün kurtarılmasına zemin hazırlamıştır. Kudüs’ün fethedileceğine inandığından Mescid-i Aksâ’ya konulmak üzere Halep’te sanat değeri çok yüksek bir ağaç minber yaptırmıştır. Selâhaddîn-i Eyyûbî’nin Kudüs’ü fethettiğinde Mescid-i Aksâ’ya koydurduğu bu minber 1969’da bir yahudi tarafından çıkarılan yangında yandı. (Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı- İslam Ansiklopedisi)
Haber Merkezi - www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.