Nedim Türkmen'den servet vergisi yorumu: Kıyamet kopar

Nedim Türkmen'den servet vergisi yorumu: Kıyamet kopar

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, evi arabası dahil toplam serveti 6 milyon TL’nin üzerinde olan her Türk vatandaşından belli bir oranda “servet vergisi” alınması teklifi için “uygulanabilir değil” dedi.

İş İnsanı İbrahim Erdemoğlu, 6 Şubat depremlerinden kaynaklı bütçe açıklarının telafisi ve İstanbul’daki kentsel dönüşümün fonlanması için tek seferlik “Servet Vergisi” alınması gerektiğini savundu. Erdemoğlu, toplam serveti değeri 6 milyon TL’nin üzerinde olan herkesten yüzde 1-2 oranında ve bir kerelik olmak üzere bir servet vergisinin 24 veya 36 ay taksitlerle alınabileceğini önerdi. Konuyu gazetemize değerlendiren Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, Türkiye’de servet vergisinden önce gelir vergisinde adalet ve dürüstlüğün sağlanması gerektiğini belirterek “Ben bunu ihtimal dışı görüyorum. Trump’ın seçildiği dönemden önce dünyada Amerikan zenginleri ‘Biz çok zengin olduk bizi vergilendirin’ diye başkanlara mektup yazdı. Ama Amerika bile o topa girmedi” dedi.

nedim-turkmen2.jpg

MÜMKÜN DEĞİL

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, ‘Servet Vergisi’ tartışmalarına yönelik yaptığı değerlendirmede, gündeme gelen tartışmalardan önce mart ayında ilk taksiti ödenecek olan gelir vergisinde mükelleflerin eksiksiz ve yanlış beyanname vermemesinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de gelir doğru düzgün vergilendirilmiyorken servet vergisinin getirilmesi mümkün değil. Türkiye’de kimseden gerçek servet bildirimi de alamazsınız. Alırsanız kıyamet kopar. Bu bilgileri alanlar bunu nasıl kullanır? Ben bunu ihtimal dışı görüyorum. Bir örnek vereyim: Trump’ın seçildiği dönemden önce dünyada Amerikan zenginleri ‘Biz çok zengin olduk bizi vergilendirin’ diye başkanlara mektup yazdı. Ama Amerika bile o topa girmedi. Türkiye’nin nüfusu 85 milyon, gelir vergisi mükellefi sayısı 5 milyon. Dolayısıyla siz önce bu geliri vergilendirin, servet vergisine sonra bakarız diyorum. Bizim için çok erken bir konu” dedi.

vergi2.jpg

ÖNCE GELİR VERGİSİ

Vergilendirme konusunda ‘kara para aklama’ konusuna dikkat çeken Nedim Türkmen, Türkiye’de halen bu konuda takip edilemeyen paraların olduğunu belirterek, “Bir kere her şeyden önce herkese harcama ve tasarrufun kaynağı sorulabilirse, bu düzen kurulduğunda ‘Servet Vergisi’ne ihtiyaç olmayacak” dedi.

vergi3.jpg

SERVET VERGİSİ NEDİR?

Servet vergisi; gerçek ve tüzel kişilerin sahip oldukları servetlerine dâhil olan menkul ve gayrimenkul mallar, para ve alacakları üzerinden alınır. Sürekli bir vergi değildir. Belirli kriz veya olağanüstü haller sırasında ortaya çıkar ve uygulanır. Savaş dönemleri, doğal afetler veyahut büyük ekonomik krizlerde geçici olarak uygulanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.