Namazın Hayatımızdaki Yeri
İlk görevimiz Allah’ın varlığıuna ve birliğine Hz Muhammed’in( sas) peygamberliğine inanmaktır. Farzlardan en önemlisi namazdır. İşte namazın hayatımızdaki yeri.
Namaz özel hareketler ve belirli okuyuşlarla yerine getirilen bir ibadettir. Beş vakit namaz hicretten bir buçuk yıl önce Miraç gecesinde farz kılınmıştır. Peygamber efendimiz namaz dinin direğidir buyurarak namazın dinimizde çok önemli bir ibadet olduğunu belirtmiştir. Amellerin Allah’a en sevimli olanı namazdır. Namaz müminin miracıdır. Mümin namaz sayesinde Allah’ın huzuruna yükselerek onun manevi yakınlığına erer. İmanın göstergesi olan namaz kalbi aydınlatan bir ışık bunalan ruhları sıkıntıya düşen gönülleri huzura kavuşturan manevi bir sığınaktır. Namaz insana daima Allah’ı hatırlatarak kalplere sorumluluk duygusunun yerleşmesini sağlar ve böylece kişinin günah işlemesini önler. Kuran’ı Kerimde şöyle buyurulmaktadır: Sana vah yolunan Kitabı oku, namazı dosdoğru kıl. Gerçekten namaz, hayasızlıktan ve fenalıktan alıkoyar buyurulmaktadır.
NAMAZ VAKİTLERİ
Günde beş farz namaz vardır.Bunlar sabah,öğle ,ikindi,akşam ve yatsı namazlarıdır.Bunların her birinin belirli vakitleri vardır.Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor: “Şüphesiz namaz müminler üzerine beliril vakitlerde farz kılınmıştır.Her namazın kendi vaktinde kılınması olması şarttır.Vakti girmeden önce bir namazı kılmak caiz olmadığı gibi meşru bir özür olmaksızın namazı vaktinden sonraya bırakmakta büyük günahtır.Sabah namazının vakti:Sabaha karşı tan yerinin ağarmaya başlamasından itibaren güneşin doğuşuna kadar olan zamandır. Doğu tarafında ufkun üzerinde yayılan aydınlığa gerçek aydınlık anlamına gelen fecri sadık denir.Sabah namazının vakti işte bu aydınlığın ufuk üzerinde yayılmasın ile girmiş olur.Öğle namazının vakti:Güneşin tam tepemize gelip gölge doğu tarafına doğru uzamaya başlamaya vakitten itibaren güneş tepe noktasında iken mevcut olan gölge hariç ki buna feyizeval denir.Herşeyin gölgesinin bir veya iki katı oluncaya kadar zamandır.
NAMAZ KILMANIN MEKRUH OLDUĞU VAKİTLER
Namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler vardır.Bunlara mekruh vakitler vardır.Bazı vakitlerde hiçbir namaz kılınmaz. Bazı vakitlerde de kaza namazı kılınır fakat nafile namaz kılınmaz.Hiç bir namaz kılınmayan vakitler bu vakitler üçtür: 1. Güneş doğarken güneşin doğmaya başlamasından itibaren yaklaşık kırk dakika geçinceye kadar süredir.2. Güneş zevalde iken yani güneş tam tepe noktasına gelip de henüzbatı tarafına geçmeden 3. Güneş batarken güneşin batma zamanından yaklaşık kırk dakika öncesinden güneş batana kadar.Nafile namazı kılınması mekruh olan vakitler: 1.Sabah namazının vakti girdikten sonra 2.Sabah namazını kıldıktan sonra 3.İkindinin farzı kıldıktan sonra 4.Akşam namazının farzından önce 5.Bayram namazlarından önce 6. Bayram namazlarından sonra 7.Vaktin daralması sebebiyle farz için pek az bir zaman kalınca 8. Farza başlamak üzere ikamet getirirken sabah namazının sünneti hariç 9.Cuma günü hatibin hutbe okumak üzere minbere çıkışından itibaren cumanın farzı kılıncaya kadar.
NAMAZ ÇEŞİTLERİ
Namazlar farz ,vacip ve nafile olmak üzerebaşlıca üç çeşittir.1.Farz namazlar Farz namazlar ikiye ayrılır 1.Farz-ı ayn olan namazlar:Beş vaktin farzı ile Cuma namazı farz-ı ayn olan namazlardır.2.Farz-ı kifaye olan namaz:Cenaze namazından iberet olan namazlardır.2.Vacip olan namazlar Vitr namazı ile Ramazan ve Kurban bayramı namazları vacip olan namazlardır.3.Nafile namazlar Bunlar farz ve vaciplerden olan namazlardır.Nafile namazlarda sünnet ve Müstehap namazlar olmak üzere iki kısımdır.a:Sünnet namazlar Sabah namazının farzından önce iki rekattır.Öğle namazının farzından önce dört farzdan sonra iki rekattır.İkindi namazının farzından önce dört rekat.Akşam namazının farzından sonra iki rekat Yatsı namazının farzından önce dört farzından sonra iki rekattır.
![](https://cdn.gazeteilksayfa.com/author/141_s.jpg)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.