Nallıhan’ın tescilli ürünleri örtme ile iğne oyası birleşti

Nallıhan’ın tescilli ürünleri örtme ile iğne oyası birleşti

Nallıhan’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan örtmesi ve iğne oyası hakkında Ulus’a konuşan Nallıhan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hamiyet Balcı, “Nallıhan örtmesini, iğne oyasıyla birleştirerek yeni işler ortaya çıkarıyoruz” dedi.

Anadolu’nun el dokuması kumaşlarının zengin örneklerine sahip bölgelerinden birisi de Nallıhan. İlçenin coğrafi işaret tescilli ürünü olan Nallıhan örtmesi ve iğne oyası günümüzde de bölge halkı tarafından çeşitli nedenlerle kullanılmak üzere tercih ediyor. Ulus’a konuşan Nallıhan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hamiyet Balcı, “Nallıhan örtmesini, iğne oyasıyla harmanlayarak yeni ve özgün tasarımlar üretiyoruz” dedi. Balcı, geleneksel el sanatlarının birleşiminin, Nallıhan'ın kültürel mirasını modernize ederek yeni ürünler ortaya koymak adına önemli bir adım olarak değerlendirdi.

iki-tescilli-urun-birlesti.jpg

İPEK VE PAMUK KARIŞIMI İPLİK KULLANILIYOR

Nallıhan örtmesinin coğrafi ve teknik özelliklerinden bahseden Nallıhan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hamiyet Balcı, Nallıhan örtmesinin özel bir dokuma tekniğine sahip olduğuna işaret etti. Örtmelerde ipek ve pamuk karışımı ipliklerin kullanıldığını belirten Balcı, “Nallıhan Örtmesi, baş ile birlikte vücudun üst kısmını kapatacak şekilde kullanılan örtüdür. Çözgü iplerinde kullanılan özel sabunlanmış "kız kıvrakları" Nallıhan’a özgüdür. Ayrıca, örtmelerin kenarlarında doğal boyalarla renklendirilmiş kahverengi, hardal veya sarı şeritler bulunur. Üretim sırasında kullanılan brokar tekniği ile üçgen motifler işlenir ve örtmelerin her iki tarafı da kullanılabilir hale gelir” ifadelerini kullandı.

nallihan-igne-oyasi.jpg

HER MOTİF KENDİNE HAS ANLAM TAŞIYOR

Her motifin farklı bir anlam taşıdığını belirten Balcı, bu motiflerin kadınlar için çok önemli bir yere sahip olduğun dikkat ekti. Nallıhan örtmesindeki her motif, bir mesaj taşıdığını söyleyen Balcı, şunlara değindi:

“Üzüm motifi bereketi simgelerken, biber motifi yakıcı bir mesajı ifade eder. Kadınlar, bazen kayınvalideleriyle olan ilişkilerini, bazen ise özel günlerdeki duygusal durumlarını bu motiflerle dile getirirler. Aynı şekilde, mısır motifi bereketi, papatya mutluluğu simgeler. Her desen, bir anlamı temsil eder ve geleneksel iğne oyalarıyla bir araya getirilerek duygular aktarılır.”

nallihan-ortmesi.jpg

GELENEKSELDEN MODERN HAYATA UYARLANIYOR

Balcı, Nallıhan'daki kadınların, belediyenin desteklediği dokuma atölyelerinde geleneksel el sanatlarını sürdürmeye çalıştığını vurguladı. Geleneksel tekniklerle üretim süreci devam eden Nallıhan örtmesi, günümüzde modern tasarımlarla daha kullanışlı hale getiriliyor. Örtmenin, ipek, pamuk ve yün gibi doğal malzemeler kullanılarak dokunduğunu söyleyen Balcı, “Nallıhan örtmesi, sağlıklı ve doğaldır” dedi. Belediyenin desteğiyle, hem üretim yapıldığına hem de eski geleneklerin korunduğuna dikkat çeken Balcı, “Burada kadınlar, tarihsel mirası modern dokuma teknikleriyle harmanlayarak, daha geniş bir kitleye ulaştırmaya çalışıyor. Bunun yanı sıra, Nallıhan örtmesini, bir diğer tescilli ürünümüz olan Nallıhan iğne oyası ile birleştirerek yeni işler ortaya çıkarıyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.