Naci Görür o ili uyardı: Çok katlı binalar yapılmamalı

Naci Görür o ili uyardı: Çok katlı binalar yapılmamalı

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Antalya için sosyal medya hesabından uyarılarda bulundu. Görür, "Ova'nın batısı çok betona boğulmamalı, ağır ve çok katlı binalar yapılmamalıdır" dedi.

Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından depreme dirençli kentler konusunda uyarılarda bulundu.

Antalya’da deprem dirençli kentler konusunda bir panele katıldığını belirten Görür, yaptığı konuşmanın içeriği hakkında bilgi verdi.

Naci Görür, panelin içeri hakkında şu ifadeleri kullandı:

"AKTİF FAYLARA YAKIN"

Basitçe şöyle özetlenebilir:

1- Antalya aktif bir fay zonu üzerinde oturmuyor, içinden bir fay geçmiyor, ama birçok aktif faya (deprem kaynağına) yakın. Doğusunda Akşehir, batısında Fethiye-Burdur, güneyinde Helen-Kıbrıs Dalma-Batma zonu ve kuzeyinde ise göller bölgesine ait faylar var. Bu faylar genellikle eğim atımlı normal faylar. Genellikle kente 100 km’den daha yakın olup büyük depremler üretebilirler ve bu depremler de belli ölçüde Antalya’yı etkiliyebilirler.

"AĞIR VE ÇOK KATLI BİNALAR YAPILMAMALI"

2- Antalya’nın dağ bölgesinde zemin çok sağlam. Kentin oturduğu ova bölgesinde ise durum farklı. Ova bölgesinin batısında yaygın olarak travertenler yer alır. Bunlar da sağlam ve kuru zeminlerdir. Ovanın batısında çoğu kez kırıntılı genç çökeller ve alüvyonlar bulunur. Bol sulu olan bu birimler kötü kalitede zeminlerdir. Mümkünse buralar çok betona boğulmamalı, ağır ve çok katlı binalar yapılmamalıdır. Özellikle D-B aksında kent genişlememeli ve fay zonlarına yaklaşılmamalıdır. Sevgiyle.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.