Minik Berensu Sincan'da hayatını kaybetti: Uzmanlar ortaklık çağrısı yaptı

Minik Berensu Sincan'da hayatını kaybetti: Uzmanlar ortaklık çağrısı yaptı

Sincan’daki asansör kazasında 13 yaşındaki Berensu Bolat’ın hayatını kaybetmesinin ardından gözler yetkililere çevrildi. Gazetemize konuşan Makine Mühendisi Havva Çankar, “Firmalar itfaiyeyle ortak çalışmalı. Önemli olan can güvenliği” dedi.

Sincan’da meydana gelen asansör kazasında; 13 yaşındaki Berensu Bolat yanındaki arkadaşıyla birlikte 5’inci ve 6’ncı kat arasındaki asansör kabininde mahsur kaldı. Kurtarılmaya çalışılan Bolat, bilinmeyen bir nedenle asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti. İddialara göre apartman sakinleri itfaiye personeline çocukların üst kattan çıkarılması gerektiğini söyledi. Fakat 5’inci kat kapısından çıkartılmaya çalışılan minik çocuk personelin elinden kayarak düştü.

Ulus gazetesinden Cemal Emre Kurt'a konuşan Makine Mühendisi Havva Çankar, asansörlerin montajının ardından kurtarma talimatının bina yöneticilerine verildiğini belirterek, “Anında müdahale edilmesi gerekiyor. Bu olayda asansör firmasını çağırmışlar mı ya da geç mi geldi bilemiyorum. Ancak asansör firmaları kurtarma işleminde itfaiyeyle ortak çalışmalı” dedi.

Bolat’ın hayatını kaybettiği asansörün güvenliği hakkında da konuşan Çankar, “Mavi etiket aslında güvenli demek. Fakat ağustos ayında yönetmelik değişecek. Lütfen çocuklarınızı yalnız başına asansöre bindirmeyin” diye konuştu.

berensubolat3.jpg

ANINDA MÜDAHALE GEREKİYOR

Asansörlerdeki kurtarma çalışmaları hakkında bilgi veren Asansör firması yetkilisi Makine Mühendisi Havva Çankar, montajın ardından bina yöneticilerine kurtarma talimatı verildiğini belirtti. Çankar, “Özellikle alanında uzman firma yetkililerinin bu durumlara anında müdahale etmesi gerekiyor. Bu olayda asansör firmasını çağırmışlar mı ya da geç mi geldi bilemiyorum ama asansör firmaları kurtarma işleminde itfaiyeyle ortak çalışmalı. Geniş kapsamlı eğitimler düzenlenmeli” dedi.

sincanasansor2.jpg

ÖNEMLİ OLAN CAN

Asansörlere bakım ve onarımın ardından güvenilirliği konusunda sarı, kırmızı, mavi ve yeşil etiketler verildiğini ve bu olayda da asansörlerin mavi etiketli olduğunun görüldüğünü dile getiren Havva Çankar, “Mavi etiket aslında güvenli demek. Mavi etiketin sorunları kapı ve kabinle ilgili sorunlar, halat uzaması, aydınlatma ve sesli alarmla ilgilidir. Asansördeki şu an en önemli şey regülatör ve fren. Yani gerçekten en zor anlarda asansörün emniyetinin çok iyi çalışmış olması lazım. Ayrıca ağustos ayında yönetmelik değişecek. Yeni yönetmelikle birlikte daha ağır şartlar bekliyoruz. Zaten bu gerekli daha yüksek olması gerekiyor. Önemli olan buradaki can güvenliği” ifadelerini kullandı.

sincanasansor3.jpg

KULLANICI HATALARI EN FAZLA

Çankar, Yenikent bölgesinde asansörlerde kullanıcı hatalı arızalarla sık karşılaştıklarını da sözlerine ekledi. Çankar, “Eğitim ve bilinçsizlikten kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Örneğin, çocuklar defalarca aşağıya inip çıkıyorlar. Tüm düğmelere basıyorlar. Lütfen çocuklarınızı yalnız başına asansöre bindirmeyin. Bu tehlikeli olabilir” şeklinde konuştu.

KABİNDEKİ TELEFON İŞLEVSİZLEŞTİRİLİYOR

Çankar, asansörlerde mahsur kalma anında telefonların çok önemli olduğuna da dikkat çekerek, “Kabin içerisinde bir telefon bulunuyor. Bu çok güzel bir olay ama bu içeriğine takılan kartın daha sonra yönetici ya da müteahhit tarafından çıkartılabiliyor. Bu da eğer cep telefonu çekmezse sıkıntı oluşturur. Geç müdahaleye neden olur” şeklinde sözlerini noktaladı.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.