Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan ne zaman yaşadı?

Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan ne zaman yaşadı?

9 Nisan Mimar Sinan’ı anma ve Mimarlar Günü’nde sizler için Mimar Sinan’ı ve önemli eserlerini inceledik. Peki, Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan ne zaman yaşadı? Mimar Sinan eserleri nelerdir?

Her yıl 9 Nisan’da Türk mimarlık ve sanat tarihinde önemli yere sahip Mimar Sinan ve eserlerinin tanınması ve korunması için gerekli araştırma ve geliştirmeyi teşvik amacıyla Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlar Günü kutlanıyor. Peki, Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan ne zaman yaşadı? Mimar Sinan eserleri nelerdir?

MİMAR SİNAN KİMDİR? MİMAR SİNAN NE ZAMAN YAŞADI?

Mimar Sinan Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. Doğduğu yıl tam olarak bilinmemekte birlikte 1488 veya 1490 kaynaklarda geçmektedir. Yavuz Sultan Selim’in padişahlığı döneminde İstanbul’a devşirme olarak getirildi ve Yeniçeri Ocağı’na katıldı. Zeki, genç ve dinamik özelliklerinden dolayı seçilenler arasındaydı. 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad Seferine Yeniçeri olarak katıldı. 1522’de Rodos Seferine Atlı Sekban olarak katılıp, 1526 Mohaç Meydan Muharebesi'nden sonra, gösterdiği yararlıklar sebebiyle takdir edilerek Acemi Oğlanlar Yayabaşılığına terfi ettirildi. Sonraları Zemberekçibaşı ve Başteknisyen oldu. 1533 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın İran Seferi sırasında Van Gölü'nde karşı sahile gitmek için Mimar Sinan iki haftada üç adet kadırga yapıp donatarak büyük itibar kazandı. İran Seferinden dönüşte, Yeniçeri Ocağı'nda itibarı yüksek olan Hasekilik rütbesi verildi. Bu rütbeyle, 1537 Korfu, Pulya ve 1538 Moldova seferlerine katıldı. 1538 yılındaki Karaboğdan Seferinde ordunun Prut Nehri'ni geçmesi için köprü gerekmiş bataklık alanda günlerce uğraşılmasına karşın köprü kurulamamış görev Kanuni'nin veziri Damat Çelebi Lütfi Paşa'nın emriyle Mimar Sinan'a verilmiştir. Korfu, Pulya ve Moldovya seferlerine katılan Mimar Sinan, Moldovya seferinde Prut nehri üzerine 13 günde kurduğu köprü ile Kanunî Sultan Süleyman’ın takdirini kazandı. Aynı sene başmimarlığa yükseldi. Mimar Sinan, katıldığı seferlerde Suriye, Mısır, Irak, İran, Balkanlar, Viyana’ya kadar Güney Avrupa’yı görüp mimari eserleri inceledi ve kendisi de birçok eser verdi. 17 Temmuz 1588’de öldüğü kaynaklarda belirtilmektedir.

Mimar Sinan kimdir, Mimar Sinan ne zaman yaşadı

MİMAR SİNAN ESERLERİ NELERDİR?

Mimar Sinan’ın baş mimarlığa getirilmeden önce yaptığı üç eser dikkat çeker. Bunlar, Halep’te Husreviye Külliyesi, Gebze’de Çoban Mustafa Külliyesi ve İstanbul’da Hürrem Sultan için yapılan Haseki Külliyesidir. Baş mimar olduktan sonra verdiği üç önemli eser ise onun sanatının gelişimi ve tanıtımı için önemli bir adımdır. Bunların ilki, Şehzadebaşı Camii ve Külliyesidir. Külliyede ayrıca imaret, tabhane (mutfak), kervansaray ve bir sokak ile ayrılmış medrese bulunuyor. Süleymaniye Camii, ise Mimar Sinan’ın İstanbul’daki en iyi eserlerinden birisidir.27 metre çapındaki büyük kubbe, zeminden itibaren tedricen yükselen binanın üzerine gayet nisbetli ve ahenkli bir şekilde oturtulmuştur. Sekiz ayrı binadan meydana gelen Süleymaniye Camii ve Külliyesi, Fatih’ten sonra şehrin ikinci üniversitesi olmuştur. Mimar Sinan’ın ustalık eseri ise, seksen yaşında yaptığı Edirne Selimiye Camii’dir. Selimiye’nin kubbesi, Ayasofya kubbesinden daha yüksek ve derindir. 31,50 metre çapındaki kubbe, sekizgen şeklindeki gövde üzerine oturmuştur. Üç şerefeli ince minarelerine üç kişi aynı anda birbirini görmeden çıkabilmektedir. Mimar Sinan, bu camiin ustalık eseri olduğunu ve bütün sanatını Selimiye’de gösterdiğini söylemiştir. Mimar Sinan eserlerinde hep bir gelişim göstermiş ve sanatını yenilemiştir. Mimar Sinan’ın elinden çıktığı bilinen 84 camii, 53 mescid, 57 medrese, 7 darülkurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 saray, 8 mahzen, 48 hamam olmak üzere 364 eseri bulunmaktadır. Ayrıca, Edirne ilindeki Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.