Mesleki ve teknik eğitimde sorun var: Acil çözüm bekleniyor
METESEN Genel Başkanı Şahap Yılmaz, mesleki ve teknik eğitimin güncel sorunları ve bunlara ilişkin çözüm önerileri hakkında Ulus’a konuştu. Yılmaz, mevcut problemler için acil çözüm beklediklerini söyledi.
Mesleki ve teknik eğitimin mevcut durumu ve çözüm önerileri hakkında önemli Ulus’a açıklamalarda bulunan Mesleki ve Teknik Eğitim Sendikası (METESEN) Genel Başkanı Şahap Yılmaz, toplumda meslek liselerinin akademik başarısı düşük öğrencilerin yönlendirildiği okullar olarak görüldüğünü belirtti. Bu algının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, başarılı mezunların ön plana çıkarılmasıyla meslek liselerinin saygınlığının artırılabileceğini ifade etti. Yılmaz, her çocuğun yeteneklerine uygun bir alana yönlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Rehberlik hizmetlerinin yetersizliğine de değinen Yılmaz, okullarda mentorluk sisteminin kurulması gerektiğini belirtti. Yılmaz, meslek liseleri için ayrı bir sınav sistemi getirilmesinin adaletsizliği gidereceğini ve bu okulların ‘ikinci sınıf okul’ algısını ortadan kaldıracağını söyledi.
“MESLEK OKULLARI BAŞARISIZLARIN YERİ DEĞİL”
Toplumda meslek liselerine dair yanlış bir algı olduğuna dikkat çeken Mesleki ve Teknik Eğitim Sendikası Genel Başkanı Şahap Yılmaz, “Genel olarak meslek liseleri, akademik başarısı düşük öğrencilerin yönlendirildiği okullar olarak görülüyor. Fakat bu anlayış toplumsal bir yanılgıdır. Bu okullara gelen öğrencilerin önemli bir kısmı hem akademik hem de mesleki açıdan öğrenmeye isteksizdir. Mesleki ve teknik eğitime iddiasız öğrenciler değil, mesleki eğitimin önemine inanan ve bu eğitim sonunda hayatını öğrendiği bilgilerle sürdürebileceğine inanan öğrenciler gelmelidir” ifadelerine yer verdi. Özellikle mühendislik, hukuk ve tıp gibi mesleklerin daha prestijli kabul edildiğini belirten Yılmaz, meslek eğitiminin toplum için hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
“MESLEK OKULLARININ DEĞERİNİN ARTIRILMASI GEREKİYOR”
Meslek liselerine olan saygınlığın artırılması için başarılı mezunların daha fazla ön plana çıkarılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Yüzde 1'lik dilime giren başarılı öğrencilerin meslek okullarını tercih ettiğini görüyoruz” dedi. Yılmaz, meslek liselerinde verilen eğitimin hem kültürel hem de teknik açıdan dengeli olması gerektiğini dile getirdi. Eğitim sisteminin sadece popüler meslek gruplarına yönlendirilmesinin, iş dünyasında büyük dengesizlikler oluşturduğunu kaydeden Yılmaz, “Meslek okullarının değerinin artırılması gerekiyor. Her çocuğun yeteneklerine uygun bir alana yönlendirilmesi kritik bir konu” diyerek, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre meslek seçmeleri gerektiğini vurguladı.
REHBERLİK HİZMETLERİ YETERSİZ
Türkiye'de meslek yönlendirmesinin yetersiz olduğuna işaret eden Yılmaz, “Ülkemizde ortaokullarda mesleki yönlendirme iyi yapıldığından bahsedilse de uygulamanın yeterli olmadığı görülüyor. Ayrıca okullarda verilen rehberlik hizmetleri de öğrencilere isabetli meslek seçimi yapması yönünden yetersiz kalıyor” şeklinde konuştu. Öğrencilere hedef belirleme konusunda yardımcı olmak üzere okullarda “mentorluk sistemi” kurulması gerektiğine işaret eden Yılmaz, “Mesleğe yönlendirme öğrencinin ilgi, beceri ve yeteneği dikkate alınarak okul yönetimi ve ailelerin görüşmesi ve ortak kararıyla belirlenerek öğrencilerin doğru alanlara yönlendirilmesi sağlanmalıdır” diyerek, rehberlik sisteminin daha etkili hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
YENİ TEKNOLOJİLERE UYGUN EĞİTİM GEREKLİ
Günümüzde teknolojinin hızla değiştiğine dikkat çeken Yılmaz, “Her yıl değişen teknolojiye hem donanım imkânlarını hem de öğretmen eğitimlerini yenileyerek uyum sağlamak mevcut kaynakları ile her zaman mümkün olmuyor. Bu durum da eğitimin kalitesini olumsuz olarak etkiliyor” dedi. Mesleki ve teknik eğitimin günümüz şartlarına uyarlanabilmesi için teknolojik gelişmeler ışığında eğitimlerin verilmesinin önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, “Okullarda teknolojik yenilik için gerekli bütçe ayrılmalı, özel sektörün katılımı ve katkısı mutlaka sağlanmalı, gerekiyorsa yasal yükümlülükler getirilmelidir” diye konuştu. Mesleki eğitimin en büyük sorunlarından birinin de alanında uzman öğretmenlerin eksikliği olduğunun altını çizen Yılmaz, “Mesleki eğitim veren fakültelerin kapanması, bu alandaki öğretmen ihtiyacını arttırdı” dedi. Teorik derslerin verildiğini ancak uygulamalı eğitimde eksiklikler yaşandığını dile getirdi.
MESLEK LİSELERİ İÇİN AYRI BİR SINAV ÖNERİSİ
Anadolu ve Fen Liseleri öğrencileriyle, Meslek lisesi öğrencilerinin aynı sınava girmesinin adaletsiz bir durum oluşturduğunu kaydeden Yılmaz, “Meslek liseleri için ayrı bir sınav sistemi getirilmesi gerekiyor” dedi. Meslek lisesi öğrencilerine özel ek kontenjanların açılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Öğrenciler, sınavda farklı kriterlere göre değerlendirilmelidir. Ancak bu şekilde meslek liselerinin 'ikinci sınıf okul' algısı ortadan kaldırılabilir” diye konuştu.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.