Mermer sektörü yüksek maaşlara rağmen personel bulamıyor
Mermer sektöründe ara eleman sıkıntısı derinleşiyor. Mermer İşletmecisi Nurettin Fındık, günlük usta ücretlerinin 10 bin liraya, çırak haftalıklarının ise 13 bin liraya çıktığını, buna rağmen personel bulmakta zorlandıklarını söyledi.
Üstünel Mermer İşletmecisi Nurettin Fındık, diğer sektörlerde olduğu gibi mermer sektöründe de ara eleman sıkıntısı yaşandığını ifade etti. Günlük usta ücretlerin 10 bin liralara kadar çıkabildiğini belirten Fındık, çırak haftalıklarının ise en az 13 bin lira olduğunu söyledi. Fındık, “Şu anda çıraklara bile haftalık 13 bin liradan aşağı vermiyoruz. Buna rağmen yetiştirecek çırak bulmak çok zor. İnsanlar böyle işleri yapmak istemiyor. Aileler de çocuklarının toz toprak içinde çalışmasını istemiyor. Aslında burada sorumlu olan kişiler aileler. Ailelerin bu yaklaşımı çıraklığı bitirdi. Şu anda bu sektörde her dükkanda en az 2 Suriyeli çalışıyor. Çünkü bizler de işlerimizi devam ettirmek istiyoruz. Bu nedenle bizi Suriyeliler kurtardı” şeklinde konuştu.
ELEMAN BULAMIYORUZ
Üstünel Mermer İşletmecisi Nurettin Fındık, mermer sektöründe yaşanan ara eleman sıkıntısının giderek derinleştiğini belirtti. Fındık, ustalar ve çıraklar arasındaki açığın doldurulamadığını vurgulayarak, “Sektörde kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz, bu durum maliyetlerimizi ciddi şekilde artırıyor. Günlük usta ücretleri 10 bin liraya kadar çıkmış durumda. Çıraklara ise haftalık en az 13 bin lira ödemek zorundayız, ama buna rağmen çırak bulmak neredeyse imkansız” ifadelerini kullandı. Çırak sayısındaki yetersizliğin üretim süreçlerine ve iş temposuna doğrudan etki ettiğini belirten Fındık, ara eleman açığının sektörü tehdit ettiğini söyledi.
SEKTÖR DARALIYOR
Fındık, çırak ve usta bulamamanın mermer sektöründe üretim kapasitesini düşürdüğünü ve bu durumun sektörü giderek daha dar bir alana ittiğini dile getirdi. Çırak bulunmaması nedeniyle ustaların üzerindeki yükün arttığını söyleyen Fındık, “Sektörde ara eleman sıkıntısı yüzünden işlerimiz yavaşlıyor, kapasitelerimizi tam olarak kullanamıyoruz. Üretimi artırmamız ve rekabet gücümüzü koruyabilmemiz için daha fazla eleman yetiştirmemiz gerekiyor” dedi. Fındık, gençlerin bu tür mesleklere yönlendirilmesi için farklı çözümler üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.
AİLELER SORUMLU
Mermer sektöründe yaşanan ara eleman açığının en büyük nedeninin ailelerin tutumu olduğunu ifade eden Fındık, çırak yetiştirmenin zorluklarının ailelerin bu mesleklere sıcak bakmamasından kaynaklandığını söyledi. Fındık, “Aileler, çocuklarının toz toprak içinde çalışmasını istemiyor, bu durum da çıraklık mesleğini bitiriyor. Ailelerin bu yaklaşımı sektörümüzde nitelikli eleman yetişmesini engelliyor” dedi. İşletmelerde çırak açığının Suriyeli çalışanlarla kapatılmaya çalışıldığını belirten Fındık, “Biz de işlerimizi devam ettirmek zorundayız. Bu nedenle, Suriyeli çalışanlar bu süreçte en büyük destekçimiz oldu” diye ekledi.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.