Memurdan zam çıkışı: Yoksulluk sınırının altında kaldılar
Memur maaşlarının yoksulluk sınırının altında kaldığını belirten Savdes-Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz, enflasyonun alım gücünü düşürdüğünü söyledi. Başkan Cengiz, maaşların asgari yoksulluk sınırına çekilmesini istedi.
Memur maaşlarının yoksulluk sınırının altında kaldığını belirten Savdes-Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz, enflasyonun maaşları erittiğini vurguladı. “Memurlar yaşamak istiyor, insanca bir yaşam sürebilmek istiyor” diyen Cengiz, devletin enflasyon farkı kadar yaptığı zamların reel kayıpları karşılamadığını söyledi. Mecliste görüşülen torba yasa kapsamında üst düzey yöneticilere maaş iyileştirmeleri yapılırken, düşük maaşlı memurların bu düzenlemelerin dışında tutulduğunu ifade eden Cengiz, “Adil bir gelir dağılımı için maaşlar en azından yoksulluk sınırına çekilmeli” dedi.
MAAŞLAR YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA
Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (Savdes-Sen) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, memur maaşlarının giderek yetersiz hale geldiğini ve yoksulluk sınırının çok altında kaldığını vurguladı. Cengiz, “Türk-İş’in açıkladığı verilere göre, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 75 bin 900 lira olarak hesaplandı. Buna karşın memurların ortalama maaşı 49 bin 500 lira seviyesinde. Arada ciddi bir uçurum var. Bu maaşlarla bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaması, kira, faturalar, gıda ve eğitim giderlerini eksiksiz karşılaması imkânsız hale geldi. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan memurlar, yüksek kira bedelleri ve hayat pahalılığı karşısında büyük zorluk çekiyor” dedi.
MAAŞLARDA KAYIP VAR
Yüksek enflasyonun memur maaşlarını hızla erittiğini belirten Cengiz, açıklanan enflasyon oranlarının piyasa gerçeklerini tam olarak yansıtmadığını ifade etti. “Enflasyon düştüğünde fiyatlar gerilemez, sadece artış hızı yavaşlar. Örneğin, yüzde kırk dört zamlanacak bir ürün, enflasyon yüzde otuza düştüğünde yine artar ama daha düşük bir oranla. Yani halkın alım gücü artmaz, aksine fakirleşme süreci devam eder. Devlet memurlarına enflasyon farkı kadar yapılan zamlar, maaşların reel değerini korumuyor. Eski TÜİK başkanının açıklamalarına göre, memur ve emeklilerin maaşlarında yüzde otuz bir oranında bir kayıp söz konusu. Bu da çalışanların her geçen gün daha fazla geçim sıkıntısı yaşamasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.
ADİL GELİR DAĞILIMI ŞART
Mecliste görüşülen torba yasa kapsamında bazı meslek grupları ve üst düzey yöneticiler için maaş iyileştirmeleri planlandığını belirten Cengiz, düşük maaşlı çalışanların bu düzenlemelerin dışında bırakılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. “Bizim itirazımız üst düzey yöneticilere yapılacak zamlara değil, temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan memurların bu düzenlemenin dışında tutulmasına. Türkiye ekonomisi büyürken, çalışanların alım gücü sürekli geriliyor. Son üç yılda ülke ekonomisi yüzde on beş büyüdü ancak memur, emekli ve dar gelirli kesimin maaşları aynı oranda artmadı. Ekonomi büyürken bu kesimler küçülmüş oldu. Memurlar yaşamak istiyor, insanca bir yaşam sürebilmek istiyor. Adil bir gelir dağılımı için maaşların en azından yoksulluk sınırına çekilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.