Memur Sen: Masada yol alamıyoruz

Memur Sen: Masada yol alamıyoruz

Toplu sözleşmede Hükümetin yaptığı “buçuk” iyileştirme memurdan kabul görmedi. Memur Sen, teklifi müzakere edilir görmediğini açıklayarak, yeni teklif beklediklerini söyledi.

Son olarak Hükümet, memur ve memur emeklisine zam teklifini 2020 yılı için yüzde 4+4’e, 2021 için ise yüzde 3+3’e çıkarmıştı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ikinci teklifin de kabul edilemeyeceğini dile getirerek, “Sunulan teklifi uzlaşmaya ve müzakereye uygun görmüyoruz. Şu anda bulunduğumuz nokta uzlaşma ve sözleşme imzalama seviyesinin uzağındadır. Hizmet kollarının talepleri ile ilgili masada yol alamıyoruz. Sivil itaatsizlik seçeneğini kullanmaktan kaçınmayacağımız bilinmelidir” dedi. 

Hükümet ve memur sendikaları arasında devam eden 5’inci Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde sona yaklaşılırken gece yarısı hükümet ikinci teklifini açıkladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, hükümetin memura ilk zam teklifinin 2020 yılı için yüzde 3,5+3, 2021 yılı için yüzde 3+2,5 olduğunu açıklamıştı. Zam teklifi 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için yüzde 3+3’e çıkarıldı. 11 hizmet kolu ile toplu sözleşme masasında yetkili sendika olan Memur-Sen Konfederasyonu, bu rakamı da kabul etmediklerini açıkladı.

2020 yılı için yüzde 8+7 zam, yüzde 3 refah payı, 2021 için de yüzde 6+6 zam, yüzde 2 refah payı, 200 TL de taban aylığa zam talep eden Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Rakamı önemsiyoruz. Bu nedenle Başkanlar Kurulumuzu toplayarak ortak akıl ve ortak tavır çerçevesinde teklifle ilgili değerlendirmemizi geçen gece yaptık. Değerlendirme kapsamında sunulan teklifi yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle uzlaşmaya ve müzakereye uygun görmüyoruz” dedi.

YENİ GELİŞMELER SAHAYA YANSIYACAKTIR

Başkanlar Kurulu’nca sunulan teklifin yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle uzlaşmaya ve müzakereye uygun görülmediğini aktaran Yalçın, masanın sonuç ve çözüm üretme kapasitesinin sonuna kadar kullanılması gerektiği kararında olduklarını bildirdi. “Şu anda bulunduğumuz nokta uzlaşma ve sözleşme imzalama seviyesinin uzağındadır” diyen Yalçın, “Masada yaşanacak gelişmeler sahada nelerinin yaşanacağını da belirleyecektir. Kamu görevlilerinin hakkını savunmak, hukukunu gözetmek, ücretlerini artırmak, maaşlarını yükseltmek gibi hedef ve sorumluluklara sahip olduğumuzu hiçbir zaman unutmadık, hiç kimsenin de unutmaması gerekir” açıklamasında bulundu.

“SİVİL İTAATSİZLİK SEÇENEĞİNDEN KAÇINMAYIZ”

Ali Yalçın, kamu görevlilerini memnun edecek bir teklifin sunulmaması durumunda “sivil itaatsizlik” uyarısı yaptı:

“Bütün çabalarımıza rağmen Kamu İşveren Heyeti ve Hükümet kamu görevlilerini memnun etmek yerine mağdur etmeyi tercih etmek anlamına gelen tekliflerde ısrarcı olur ve değişikliğe gitmezlerse masadan müzakereyle çıkmayan çözümün, sahadan eylemle çıkması için gereken örgütlü güce sahip olduğumuzu ispatlayacak her türlü yasal sivil itaatsizlik ve sivil inisiyatif seçeneğini kullanmaktan kaçınmayacağımız bilinmelidir.”

YETKİ DEVRİ GERÇEKLEŞTİRİLMELİ
Müzakere sürecinde sorunlar yaşandığının altını çizen Yalçın, hizmet kollarının talepleri ile ilgili masada yol alamıyoruz. Kamu İşveren Heyeti elinden gelen gayreti gösteriyor ama bu şekliyle masadan sonuç çıkmaz. Masanın cesaret ve dirayetini artırmak için masada yetkilendirilmiş kişilere ya yetki devri yapılmalı ya da yetkili kimse o masaya getirilmeli. Kamu İşveren Heyeti başkanının da eli rahatlamalı. Bu şekilde boş yere tartışmalar ve zaman kaybı yaşanıyor. Hükümetin yeni teklifini en kısa sürede bekliyoruz” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.