Maymun çiçeği hızla yayılıyor: Aktif sürveyans çalışması yapılmalı
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği virüsü hakkında yaptığı uyarıda, "Türkiye'de şu anda taşınan bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit ölçümleri için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız" dedi.
DSÖ, geçen haftalarda yaptığı açıklamada 'maymun çiçeği' adı verilen 'mpox' vaka durumu son 2 ayda büyük bir artış görüldüğünü belirtti, dünya genelinde 90 binin üzerinde vaka görüldüğünü ve 156 kişi virüs nedeniyle virüs nedeniyle tükendiğini bildirdi. DSÖ, yeni dayanıklılığın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin sınırının aşılmasının ardından Afrika'da uluslararası acil durum ilan etti. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonları belirtileri ile ortaya çıkan hastalıklar için DSÖ'nün 2022'de de alarmın başladığını belirtiyor, "Afrika'dan başladığını , daha sonra Avrupa'ya doğru yayılan hatta İstanbul'da da 1 vakanın olduğu bir yayılım söz konusuydu. O durum bir süre devam etti" dedi.
'HERKESTE GÖRÜLEBİLİYOR'
2022'deki tarihindeki virüs tipinin 'tip 2' denilen daha hafif seyirli, ölüme çok yol açmayan; Ancak deride yaygın içi dolu keseceklerin içerdiği tipik çiçek görünümünde bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. o kadar çok önemli bir sorun olmadı. Ancak 2023'ün Ekim ayında bu ülkede ana vatanı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 'tip 1' dediğimiz daha tehlikeli olan, hastalık olan, yüzde 4 civarında ölümle sonuçlanan ve daha hızlı yayılabilen tipiyle yeniden başlatıldığı rapor edildi. Birkaç ay içinde Avrupa'ya, Amerika'ya ve birçok ülkeye yayıldı. Riskli bir kademe yükseltti. Bütün dünyada şu anda bir korku var. Çünkü bu seferler öyle eşcinsel erkekler falan değil, herkeste görülebiliyor. Temasla dediğimiz örnek el ilişkileri, bir kişinin kullandığı ve değiştirilmeyen yatak çarşafları gibi yakın bir yerde bulaşmanın mümkün olduğu bir hastalık şeklinde şu anda. Ortak havlu, yatak çarşafı gibi eşyalar kullanılarak yayılabilir bir virüs. Bir odanın de yokluğundan emin olun" diye konuştu.
'YAVAŞ YAVAŞ ARTARAK TEHLİKE OLUŞTURABİLİR'
Türkiye'nin önemli bir varış noktası olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, "Türkiye özellikle İstanbul, Afrikalılar için gerek kalıcı olarak paketlenmiş de transfer şeklinde çok kullanılan bir varış noktası. İstanbul'a geliyorlar, türü Avrupa'ya, Amerika Birleşik resimler'ne ( ABD) gidenler ve çok sayıda Afrika vatandaşı, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'de kalıyor.Gerçekten de sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile sınırlı kalmadı.Gine'de, Nijerya'da vakalar rapor edilmeye başlandı. Şu anda bir yayılma söz konusu ve bunun için DSÖ alarmda, özellikle Afrika'dan gelenler ve Afrika'ya gidecekler için yayımlanıyor.Dünya için eğer bir vaka artışı söz konusuysa, bu kıtada devam ederse, bir pandemidir. Bu solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olmadığı için o kadar hızlı yayılım olmaz. Ama yavaş yavaş artarak dünya için tehlikeler vardır" dedi.
'DSÖ, ALARM DÜZEYİNİ 1 DERECE YÜKSELTTİ'
Ceyhan, "Aslında aktif sürveyans'ın parçalanması gerekiyor. Bütün iletim için aslında kilit nokta o. Şu anda Kovid'e bile aktif sürveyans yapılmıyor. Devletin şu anda yürüttüğü bir aktif sürveyans çalışması yok." DSÖ, alarmın 1 derece yükselmesi anlamına gelir. Dolayısıyla maymun hastalığı hastalığı, şu anda dünya için acil risk ürünü bir belirti. Her Afrika'dan gelene, her Afrika'ya gidene en azından muayeneye ile bir tarama yapılmalı. Bir aşı uygulamamız yok; ama eninde sonunda kalacak olanlar, Türkiye'de o, Afrika'da iş yapan ve sürekli olarak gelen insanlar ve Türk Silahlı Kuvvetleri var. . Dr. mutlaka bir hekime başvurmalı" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.