Mayınlı ölümlerde artış yaşandı: En fazlası Suriye'de görüldü

Mayınlı ölümlerde artış yaşandı: En fazlası Suriye'de görüldü

Uluslararası Kampanya (ICBL) tarafından, 25. Mayın Yasağı Sözleşmesi Taraf Ülkeleri Toplantısı öncesinde yayımlanan raporda 2022 yılına göre bu yıl anti personel mayınların sebep olduğu ölüm sayısında artış olduğu görüldü.

ICBL tarafından, 25. Mayın Yasağı Sözleşmesi Taraf Ülkeleri Toplantısı öncesinde yayımlanan raporda 2022 yılına göre bu yıl anti personel mayınların sebep olduğu ölüm sayısında artış olduğu görüldü. Yayımlanan rapora göre, kara mayınları sebebiyle yüzde 85'i sivil vatandaş olmak üzere 4 bin 710 kişi yaşamını yitirdi.

asra.jpg

EN FAZLA ÖLÜM SURİYE’DE YAŞANDI

Yayımlanan rapora göre, 2022'de savaş kalıntısı patlayıcılar ve kara mayınları sebebiyle yüzde 85'i sivil vatandaş olmak üzere 4 bin 710 kişi yaşamını yitirdi. Kara mayınları Suriye'de 834 ve Ukrayna'da 608 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Kara mayınlarından dolayı en fazla ölüm sayısı Suriye ve Ukrayna da olurken, Myanmar ve Yemen’deki mayınlar sebebiyle 500’den fazla insan öldü.

basliksiz-1-recovered-001.jpg

TÜRKİYE’DE LİSTEDE

Rusya ve Myanmar'ın 2022 yılında Ottawa Anlaşması’na uymadığı, Tayland, Hindistan, Myanmar, Kolombiya ve Tunus'ta da devlet dışı silahlı aktörlerin anti personel mayın kullandığı görüldü. Sözleşmenin taraflarından Kamboçya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Etiyopya, Irak, Türkiye ve Ukrayna, en çok anti personel mayını bulunan ülkeler arasında yer alırken, dünya çapında 55 devlet ve 5 diğer bölgede anti personel mayını bulunduruyor. Ayrıca, sözleşmenin yürürlüğe girdiği günden itibaren, sözleşmenin tarafı 30 ülkede 169 bin 276 anti personel mayın imha edildi. 219 kilometre kare alan mayından temizlendi. Özellikle Hırvatistan ve Kamboçya’da 2022' de mayın döşeli alanın yaklaşık yüzde 60'ının temizlendiği söylendi.

swrewsgs.jpg

OTTAWA ANTLAŞMASI'NA 164 ÜLKEDEN RED

1 Mart 1999 yılında yürürlüğe giren ve Ottawa Anlaşması olarak da bilinen Mayın Yasağı Sözleşmesi, mayınların üretimini, kullanımını, depolanmasını ve devredilmesini yasaklaman adına tedbir alınmak için yapılan bir anlaşmadır. Ottawa Antlaşması'na 164 ülke karşı taraf olurken, bunlardan 132'si anlaşmayı kabul etmişti. Sözleşmeyi imzalayan ülkelerde kara mayını üretimi yapılmıyor.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.