Matrah nedir, ne demek?

Matrah nedir, ne demek?

Gelir İdaresi Başkanlığı, “bağış ve yardımlar vergiden değil matrahtan düşülmektedir” açıklamasının ardından akıllara matrah nedir soruları geldi. Peki, matrah nedir, ne demek?

Ortak yayınla toplanan yardım ve bağışların vergiden düşüleceği paylaşımları gündeme bomba gibi düştü. Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) yaptığı açıklamaya göre, bağış ve yardımlar vergiden değil matrahtan düşüleceğini açıkladı. Peki, matrah nedir, ne demek?

MATRAH NEDİR?

Matrah, vergi borcunu hesaplamak için kullanılır ve vergi yasalarına göre vergiye tabi değerdir. Bir kazancın giderleri düşüldükten sonra ortaya çıkar tutarın vergi hesaplamasında kullanılan geliri oluşturur.

haberici-003.jpg

Matrah, ikiye ayrılır:

Advalorem matrah: Belirli bir rakamdır. Örneğin gelir vergisinde elde edilen gelirden indirilebilir giderler düşüldükten sonra kalan kısım matrahı oluşturur.

Spesifik matrah: Vergiye sebep olan şeyin cinsi, özelliğine göre belirlenen matrahtır (m2, kwat, motor gücü 1500 gibi). Örneğin MTV'de matrah hesaplanırken motorlu taşıtın motor gücü hesaba katılmaktadır.

Eray Zobu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.