Mamak'ta kültürel miras yaşatılıyor

Mamak'ta kültürel miras yaşatılıyor

Mamak Kadın Kooperatifi (MAKKOP) Başkanı Saadet Teymur, Üreğil Millet Bahçesi’nde kadınlar tarafından sürdürülen organik tarım faaliyetlerine ilişkin, "Kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz" dedi.

Mamak Kadın Kooperatifi (MAKKOP) Başkanı Saadet Teymur, Üreğil Millet Bahçesi’nde kadınlar tarafından sürdürülen organik tarım faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi. Teymur, "Mamaklı kadınlar tarafından istihdam yaratmak ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak amacıyla kurulan MAKKOP, 2 bin 395 metrekarelik alanda domates, salatalık, biber, fasulye ve patlıcan gibi pek çok ürünü tamamen organik ve geleneksel yöntemlerle üretiyor," dedi.

Doğal kaynakları en etkin şekilde kullanmayı bilen ve “toprağın dilinden anlayan” kadınların bir araya gelerek oluşturdukları MAKKOP'un, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetleri geleceğe taşıdığını belirten Teymur, "Kooperatifimizin geleneksel yöntemlerle hazırlanan reçel, salça ve baklagillerin yanında coğrafi tescil işareti almayı başaran iki ürünü var. Bunlardan ilki Ravak yoğurdu, diğeri ise Kutludüğün ekşi mayalı ekmeği," ifadelerini kullandı.

2-006.jpg

RAVAK YOĞURDUNA İLGİ BÜYÜK

Ravak yoğurdunun özelliklerine değinen Teymur, "10 litre sütten sadece 1 kilo elde edilebilen Ravak yoğurdu, yüksek besin değeriyle eşsiz bir şifa kaynağıdır. Sütün sadece kaymağından elde edilen Ravak yoğurdu, diğer yoğurtlara göre daha katı bir kıvama sahip," dedi. Kutludüğün ekmeği hakkında da bilgi veren Teymur, "Kutludüğün mahallesi kadınları tarafından geleneksel yöntemlerle yapılan Kutludüğün ekmeği, hiçbir katkı maddesi içermiyor. Odun ateşinde pişirilen bu ekmek, 600 yıllık bir geçmişe sahip," şeklinde konuştu.

Ravak yoğurdunun UNESCO kültür mirası listesine alınması için başvuruda bulunduklarını belirten Teymur, "Bu başvurunun sonuçlanmasını heyecanla bekliyoruz. Kültürel değerlerimizi korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz," dedi.

3-003.jpg

İLERLEMEYE DEVAM

Lavanta ürünleri konusunda da açıklamalarda bulunan Teymur, "Üreğil Millet Bahçesi'nde kadınlarımız, yaratıcılıklarını ve becerilerini lavantadan ürettikleri koku kesesi, lavanta yağı, lavanta sabunu, lavanta kolonyası ve lavantalı uyku gözlüğü ile sergiliyorlar. Satışlarımızı Mamak Musiki Muallim Mektebi’nde bulunan satış noktasında ve kendi internet sitemiz üzerinden gerçekleştiriyoruz. Daha çok kişiye ulaşmayı hedefliyoruz," dedi.

Yeni yönetim olarak hedeflerine de değinen Teymur, "16 Temmuz’da başkanlık koltuğuna geçmemle birlikte, yardımcılarım Neşe Çayır ve Ayşegül Varol ile birlikte Mamaklı kadınlarla el ele vererek daha fazla üretim sağlamayı ve istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Bünyemizde şu anda 9 üye ve 4 işçi bulunmakta ve bu sayıyı artırmak için çalışıyoruz," ifadelerini kullandı. Kooperatifin sürdürülebilir tarım ve kültürel mirasa sahip çıkma konusundaki kararlılığını vurgulayan Teymur, "MAKKOP olarak, bu amaçlarımız doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğiz," dedi.

Kaynak:gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.