Maliye Bakanlığı vazgeçti: Uzlaşma müessesesi kaldırılmayacak

Maliye Bakanlığı vazgeçti: Uzlaşma müessesesi kaldırılmayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, idari para cezalarına ilişkin davaların çözümlenmesinde etkili bir yöntem olan uzlaşma müessesesinin kaldırılmasından vazgeçti.

Özellikle vergi uyuşmazlıklarında sıkça başvurulan uzlaşma müessesesinin kaldırılması gündemde tartışma yarattı. Yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyenlere uygulanan idari para cezalarına karşın açılan davalarda önemli idari yöntemlerden biri olan uzlaşma müessesesinin kaldırılması halinde neler olacağını anlatan Prof. Dr. Murat Batı, şu bilgileri verdi:

"Kamu alacağının kısa sürede tahsilini sağlayan uzlaşma yolu, aynı zamanda mükellefin yargı sürecinde katlanacağı maliyetleri ve bürokratik işlemleri de ortadan kaldırmaktadır. Uzlaşma vergi mevzuatımızda yer alan ve idare ile mükellefin vergi ve ceza konusunda idare nezdinde karşılıklı olarak anlaşma neticesinde sağlanan ve uyuşmazlıkların çözümünde kullanılan etkin bir müessesedir."

2023 YILINDA 585 MİLYON LİRA CEZA TUTARI SİLİNDİ

Birçok kişinin kesilen cezaları uzlaşma yolunu kullanarak sildirmeyi planladığını kaydeden Batı, 2023 yılında silinen toplam ceza tutarının yaklaşık 585 milyon lira olduğunu kaydetti.

Uzlaşma müessesesi kaldırılırsa vergi cezası tebliğ edilenlerin cezada indirim müessesesine başvuracaklarını ya da vergi mahkemelerine gideceklerini söyleyen Prof. Dr. Batı, bu durumun iş yükü fazla olan vergi yargısının yükünü daha da fazla artıracağına dikkati çekti.

"UZLAŞMA HAZİNEYİ BAZI GELİRLERDEN MAHRUM EDİYOR"

Öte yandan uzlaşma müessesesinin de Hazineyi bazı gelirlerden mahrum ettiğini kaydeden Batı, dün gece saatlerinde uzlaşma müessesesinin iptalinden vazgeçildiği bilgisini verdi ve uygulamanın eskisi gibi devam edeceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.