Malatya’daki tarihi Yeni Camii yıkıldı mı?

Malatya’daki tarihi Yeni Camii yıkıldı mı?

1843 senesinde Hocazade Hacı Yusuf tarafından şehrin merkezinde inşa edilen cami, Malatya halkının ‘Büyük Zelzele’ diye adlandırdığı depremde yıkılmış, yerine Abdülhamid döneminde yapımına başlanmış yeni camii inşa edilmişti.

2 Mart 1893 yılında yaşanan, Malatyalıların “Büyük Zelzele” dediği deprem yüzlerce insanın ölümüne yol açarken, çok sayıda binayı yerle bir etmiştir. Bu depremin yanı sıra 2 yıl sonra yaşanan yangın felaketi caminin yıkılmasına sebep olmuştur. 2. Abdülhamid döneminde yapımına başlanmış yeni cami 1912 senesinde yeniden hizmete açılmıştı. Peki, Malatya’daki tarihi Yeni Camii yıkıldı mı? Detaylar haberimizde:

MALATYA’DAKİ TARİHİ YENİ CAMİİ YIKILDI MI?

Abdülhamid’in destekleri sonucu 1912 yılında hizmete açılmış cami, cumhuriyetle beraber büyümüş ve bugüne kadar gelmişti. Tarihin tekerrürden ibaret ettiği üzücü olay deprem, sadece canlarımızı değil, tarihin bizlere emanet ettiği mirasları da yok ediyor. Malatya tarihi Yeni Cami, İbadete açılmasından 111 sene sonra merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 büyüklüğündeki depremle beraber yıkıldı.

yeni-cami.jpg

CUMHURİYET MİRASIYDI

Her ne kadar 1912 yılında ibadete açılsa da 1. Dünya Savaşı’ndan dolayı bazı eksik bölgeleri tamamlanamamıştı. Savaş sonrası cumhuriyetle beraber yapımı tamamlanan cami günümüze kadar gelmişti. Ama Pazarcık depremi camiiyi maalesef yok etti.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.