M Çiçeği yayılıyor: DSÖ acil durum ilan etti

M Çiçeği yayılıyor: DSÖ acil durum ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği virüsünün hızla yayılması nedeniyle durumu "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu" olarak tanıdı.

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) verilerine göre, kıtada 13 ülkede M çiçeği virüsü vakaları tespit edildi. Güney Afrika, Kenya, Uganda, Nijerya gibi ülkeleri kapsayan bu bölgede toplam vaka sayısı 17 bin 541’e ulaştı. 517 ölüm kaydedilirken, 2023’e kıyasla vaka sayılarında yüzde 160’lık artış yaşandı. Ölümlerin büyük kısmı, yüzde 97'si, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görüldü.

VİRÜS AVRUPA VE ASYA’YA SIÇRADI

M çiçeği virüsü, Afrika kıtası dışındaki ülkelerde de tespit edildi. 2024’te İsveç, Avustralya ve Pakistan’da görülen vakalarla birlikte, virüsün yayıldığı toplam ülke sayısı 16’ya çıktı. Avustralya’da 93, Pakistan’da 3 ve İsveç’te 1 vaka bildirildi.

AŞILAMA ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

Sağlık otoriteleri, çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların M çiçeği virüsüne karşı da etkili olabileceğini belirtiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), JYNNEOS aşısının riskleri azalttığını ve iki dozun 28 gün arayla uygulanmasını öneriyor. Avrupa’da ise "MVA-BN" aşısı onay almış durumda ve bu aşı, ABD ve Kanada’da farklı isimlerle pazarlanıyor.

DSÖ, aşı üreticilerine acil kullanım için hazırlık yapmaları çağrısında bulundu. Afrika Birliği de 23 milyon doz aşı temin etmeyi hedeflediğini duyurdu. Avrupa Sağlık Acil Durum Hazırlık ve Müdahale İdaresi (HERA), Africa CDC’ye 215 bin doz aşı bağışladı.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

DSÖ’ye göre, M çiçeği virüsü, "maymun çiçeği" olarak bilinen viral bir hastalık olup, Poxviridae ailesine ve Orthopoxvirus cinsine aittir. İlk olarak 1958'de maymunlarda tespit edilen bu virüs, 1970'te Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bir çocukta görülen ilk insan vakasıyla kayıtlara geçti. Hastalık, yüksek ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte kabarcıklar gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Virüs, enfekte hayvanlardan ya da bireylerden bulaşabiliyor. Vücut sıvılarıyla temas, enfekte kişilerin kullandığı eşyalar ve ciltteki döküntüler, bulaşma riskini artırıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.