Kurban Bayramı öncesi “tuz” hareketliliği

Kurban Bayramı öncesi “tuz” hareketliliği

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala tezgâhlarda tuz satışı hızlandı. Vatandaşlar, kesilen kurbanın derileri için tuz satın almaya başladı. Tuz kilosu Ankara'da 10 liradan satılırken, uzmanlar deriler için tuz kullanımının çok önemli olduğunu vurguladı.

Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanların derileri, çeşitli işlemlerden geçirilerek farklı ürünlere dönüştürülür. Bu işlemlerin ilk aşaması deriyi korumak ve uzun süre dayanıklı hale getirmek için tuzlama işlemidir. Bayramda kesilen kurbanın derilerinin üzeri tuzla kaplanarak derilerin kokması ve bakteri üretmesinin önüne geçilmesi sağlanıyor. Satıcılar, bayram öncesi yüzlerce kilo tuzun satılmasını beklerken, tuzlamanın deri üzerindeki etkisinden de söz etti. İşte kurban derisini tuzlamanın önemi:

tuz-satisi-2.jpg

DERİ TUZLAMANIN ÖNEMİ

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi diğer alanlarda olduğu gibi tuz satım alanında da hareketlilik başladı. Vatandaşlar, Allah için Kurban edecekleri hayvanların derilerinin uzun soluklu saklanabilmesi ve üretimde kullanılabilmesi için pazarlardan, aktarlardan ve çeşitli noktalardan kilo kilo tuz almaya başladı. Uzmanlar ise deri tuzlamanın önemini vurguladı. Gazeteilksayfa.com’a özel konuşan tuz satıcısı esnaf Kadir İpek, deri tuzlamanın önemini şöyle açıkladı: “Tuzlama, derinin kurumasını ve bozulmasını önler, mikropların üremesini engeller ve deriye esneklik kazandırır.”

tuz-satisi-3.jpg

BOZULMASI ÖNLENİYOR

Ortaya çıkan derinin tuzlanması, derilerin uzun soluklu korunmasını sağlıyor. Öte yandan derilerde oluşabilecek mikrop üremesinin de önüne geçilmiş oluyor. Öte yandan yapılan tuzlamalar, derilerin bozulmasını önlerken aynı zamanda derinin kurumasını da sağlıyor.

tuz-satisi-4.jpg

TUZLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Gazetemize derinin nasıl tuzlanması gerektiğini aktaran İpek, konuyla ilgili olarak “Kesilen hayvanın derisi, dikkatlice soyularak fazla yağ ve etlerden arındırılır. Yine, deri tuzlamada kaya tuzu veya deniz tuzu kullanılabilir. Tuzun temiz ve kuru olması önemlidir. Derinin büyüklüğüne ve kalınlığına göre değişen miktarda tuz kullanılır. Genellikle deriye ağırlığının yüzde 30-40'ı kadar tuz serpilir. Tuz, derinin her yerine eşit şekilde serpilir. Derinin alt ve üst kısımları tuzla kaplanır. Genel kanı olarak da hayvanın büyüklüğüne bağlı değişkenlik gösterse de büyükbaş hayvanlarda en az 8 kilo, küçükbaşlarda ise en az iki kilo tuz kullanılması şarttır” ifadelerini kullandı.

tuz-satisi-5.jpg

DERİ TUZLAMANIN FAYDALARI

Derideki tuzlamanın faydalarını da aktaran Kadir İpek, deri tuzlamadaki faydaları şu sözlerle anlattı:

“Derinin kurumasını ve bozulmasını önler. Aynı şekilde mikropların üremesini de engeller. Deriye esneklik kazandırarak derinin üretimde kullanılmasını ve insanlara farklı şekilde ulaşmasını sağlar. Bütün bunların yanı sıra üretici için derinin işlenmesini kolaylaştırır.”

Tüm bunların yanında deri sektörünün temsilcileri, Kurban Bayramı’nda kesilen hayvan sayısının normal günden katbekat fazla olması nedeniyle, kurbanda çıkan derilerin milli servet niteliğinde olduğunu aktarıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.