Kuraklık haritası ne anlama geliyor? Türkiye’nin en kurak ili

Kuraklık haritası ne anlama geliyor? Türkiye’nin en kurak ili

Son açıklanan verilere göre Türkiye en kurak dönemlerinden birini geçiriyor. Yağış olmaması ya da olanın yetersiz olmasıyla beraber Türkiye sancılı bir döneme giriyor. Peki, kuraklık haritası ne anlama geliyor? Türkiye’nin en kurak ili hangisidir?

Türkiye'de kuraklık demek, yağışların azaldığı belli dönemlerde ortaya çıkan doğal bir kuraklık olay manasına geliyor. Yağışların azalmasıyla beraber meteorolojik kuraklık, tarımsal kuraklık ve hidrolojik kuraklık ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de iklim değişikliği ile bazı yıllarda görülen kuraklıkların günlük hayatın parçası olması beklenmektedir.

Hal böyle iken; Türkiye’de son aylarda gerçekleşen yağışlar bir araya toplanarak ortaya kuraklıkla alakalı bir harita çıkarıldı. Standart yağış indeksi anlayışıyla hazırlanan üç aylık raporla beraber Türkiyenin büyük bir bölümünün kuraklık yaşadığı açıklandı. Belirli bölgelerde kuraklığın daha çok bazı yerlerde ise daha az kuraklık yaşandığı gözlemlenirken, uzmanlar yağış önümüzdeki aylarda yağış olmazsa sıkıntı yaşanacağını söyledi. Peki, kuraklık haritası ne anlama geliyor? Türkiyenin en kurak ili hangisidir? Tüm detaylar haberimizde:

TÜRKİYENİN EN KURAK İLİ HANGİSİDİR?

Açıklanan verilere göre net bir şehir ön plana çıkmazken uzmanlar, Ege ve Akdeniz’in belirli bir bölümünde kuraklık riskinin daha az yaşandığını söylüyor. Türkiye’de ki hemen her şehirdeki barajların doluluk oranlarının en düşük seviyede olduğu göze çarparken, önümüzdeki birkaç ay içerisinde yağış olmazsa susuz kalacağımız açıklandı. Açıklanan raporda özellikle İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Kütahya, Mersin, Osmaniye, Bayburt, Erzincan, Ağrı, Afyonkarahisar, Konya, Ankara, Karaman, Mersin ve Muş şehirlerinin olağanüstü kuraklık tehlikesi olan şehirler içinde olduklarına değinildi.

KONYA KURAKLIK TEHLİKESİ YAŞIYOR MU?

Türkiye’nin tahıl olarak düşünüldüğünde önemli bir yere sahip olan şehri Konya ve çevresi, kuraklık tehlikesi ile baş başa kalmış durumda. Açıklanan son raporda ‘tahıl deposu’ ya da ‘tahıl ambarı’ olarak nitelendirilen Konya ve çevresindeki illerde kuraklık tehlikesi içerisinde. Özellikle de Konya Ovasının yani Türkiye’nin tahıl deposunun olağanüstü kuraklık tehlikesi altında olması, Türkiye’de kuraklığı yanı sıra bir kıtlık olma sorununu da gözler önüne seriyor.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.