Altındağ Belediyesi Kültür ve Sanat Evi’nde yapılan Linol baskı çalışmasında kullanılan kağıtların büyük çoğunluğu gazete ve kullanılmayan kağıtların geri dönüştürülmesinden elde ediliyor.
Geri dönüşüm malzemeleriyle fabrikada üretilmiş olan linol ve geleneksel yöntemlerle kursiyerler tarafından yapılmış kâğıt birleşerek ortaya birbirinden güzel çalışmalar çıkıyor.
Linol baskı ve kâğıt üretimi dersi eğitmeni Duygu Sinan Şenocak tarafından verilen derslerde katılımcılar ilk önce kağıtlarını üretiyor, ardından hayalindeki çalışmayı linol baskı sayesinde kâğıda aktarıyor.
Atık kağıtlar ufak parçalar haline ayrılıyor ve su dolu bir kovada bekliyor. Ardından suda bekleterek yumuşatılan kâğıtlar blender yardımı ile parçalanıyor.
Kâğıt hamurunun bir kısmını su dolu büyük bur tekneye ekleyip eşit dağılana kadar karıştırılıyor. Daha sonra teknedeki hamur elekle toplanıyor. Elekteki fazla su süzülüyor.
Eleğin hamurlu yüzeyini pamuklu bir bezin üzerine kontrollü bir şekilde indiriliyor. Kuru bez yardımıyla elekte kalan su alınıyor.
Eleğin kösesinde tutarak kaldırılarak beze yapışan hamur kurutucuya asılıyor. Ardından kuruyan kâğıtlar bezden ayrılıyor.
Kâğıtlar kullanmadan önce presleyerek düzleştiriliyor. Kâğıt bu şekilde hazır hale geliyor.
Daha sonra linolun üzerine kendine ait bıçakları kullanarak istenilen resim oyuluyor. Resimde negatif yerleri oyuluyor, pozitif yerler kalıyor.
Daha sonrasında oyulan kalıpları matbaa mürekkebi merdane yardımıyla boyanıyor.
Çalışmalar yapılmış olan geri dönüşüm kağıtlarına pires makinası yardımıyla geçiyor. Piresten geçirdikten sonra baskı hazır olmuş oluyor.
Rüveyda Aslıipek / www.gazeteilksayfa.com