Küçük Kıyamet 1912 Şarköy Depremi’nin bilançosu nedir?

Küçük Kıyamet 1912 Şarköy Depremi’nin bilançosu nedir?

9 Ağustos 1912 tarihinde Tekirdağ Şarköy ilçesinin Mürefte beldesinde 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelir. Küçük kıyamet 1912 Şarköy Depremi’nin bilançosu nedir?

Ülke tarihinin en yıkıcı depremlerinden birisi sayılan Şarköy depremi Tekirdağ, Gelibolu, Çanakkale, Şarköy ve civarında hissedilmiştir. Peki, Küçük kıyamet 1912 Şarköy Depremi’nin bilançosu nedir?

Şarköy depremi fotoğrafı

ŞARKÖY DEPREMİ’NİN BİLANÇOSU

9 Ağustos 1912’de Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinin Mürefte beldesinde meydana gelen deprem 7,4 büyüklüğünde olmuştur. Gece saat 03:00’de meydana gelen depremde 2836 kişi hayatını kaybetmiştir. 7353 kişi yaralanmış ve toplamda 24.980 ev yıkılmıştır. Toplamda 83.633 kişi o günün şartlarında evsiz kalmıştır. İstanbul Kadıköy'de denizde kabarmalar olduğu ve kum fırtınası şeklinde rüzgar oluşturduğu Fransızca yayınlanan Stamboul gazetesinde yazılmıştır. Yenice ve Kestanbol arasında geniş ve uzun yarıklar meydana gelmiş, içme suyu kuyuları zarar görmüş ve uzun süre su sıkıntısı yaşanmıştır. Ayrıca çok sayıda hayvan depremde telef olmuştur. Hilal-i Ahmer (Kızılay) bölgeye varmış ve yaraları bir nebzede olsa sarmıştır. O dönem Osmanlı Devleti, Balkan Savaşı’na hazırlanmaktadır ama bu 2836 kişinin hayatını kaybettiği depremle askeri birlikler, kışlalar, iaşe depoları, ikmal yolları, köprüler zarar görmüş ve yiyecek sıkıntısı baş göstermiştir. Moral bozukluğuyla Ekim ayında girilen savaşta alınan yenilgide 1912 depreminin de payı bulunmaktadır.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum