Kritik tarih 3 Temmuz: 400 bin TL tazminat alacaklar

Kritik tarih 3 Temmuz: 400 bin TL tazminat alacaklar

3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamıyla birlikte milyonlarca kişiyi ilgilendiren kıdem tazminatında da tavan ücret değişecek. Uzmanlar, kıdem tazminatı için beklentilerini açıkladı. İşte detaylar...

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Temmuz'da açıklayacağı Haziran ayı enflasyonuyla birlikte 6 aylık enflasyon belli olacak. Bununla birlikte milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatında tavan ücret değişecek.

Kıdem tazminatının tabanı asgari ücretin brüt tutarı, tavanı ise memurlara yapılan zam üzerinden belirleniyor. Hem işçiyi hem de işvereni koruma odaklı olan kıdem tazminatı tavanı 35 bin TL seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon rakamının ardından güncellenecek kıdem tazminatında yeni tavanın 40-42 bin TL civarında olmasını bekliyor.

tazminat.jpg

10 YIL ÇALIŞAN 400 BİN TL ALACAK

Kıdem tazminatı tavanının 40 bin TL civarında olması halinde 10 yıllık bir çalışan işten ayrıldığında 400 bin TL, 42 bin TL olması halinde 420 bin TL tazminat alacak.

Asgari ücret ile çalışan bir işçinin kıdem tazminatı tavanı ise 20 bin 2 TL olarak uygulanıyor. Temmuz'da da bu rakam devam edecek.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

İşçinin belirli bir süre boyunca aynı işyerinde çalıştıktan sonra iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı bir neden olmaksızın sonlandırılması durumunda ödenen kıdem tazminatı, işçilerin birçok farklı durumda karşılaşabileceği bir hak ödemesidir. İşçinin haklı nedenle işten ayrılması, askere gitmesi, emekli olması veya kadın işçinin evlenmesi gibi durumlar da bu tazminatın ödenmesine yol açabilir.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.