Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler hangi aşamada?
Ortaya çıkabilecek riskleri ve dolandırıcılık vakalarını önleme amacıyla oluşturulan Kripto varlıklara ilişkin düzenlemenin 2024 Nisan ayında Meclis'e gelmesi bekleniyor. Peki, bu düzenlemeler neleri kapsayacak?
Kullanımı giderek yaygınlaşan ve önemli bir yatırım aracı olan kripto paraların takibi, vergilendirilmesi ve yatırımcıların korunmasına yönelik hazırlanan düzenlemelerin Nisan ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl G20 Liderler zirvesinin sonuç bildirgesinde kriptolara ilişkin politika ve düzenleme konusu da yer almış, bunun üzerine Türkiye'de de düzenleme çalışmaları hız kazanmıştı. Bu, aynı zamanda gri listeden çıkmak için atılan önemli adımlardan biri olmuştu.
Halihazırda Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK), yaptığı çalışmalarla kripto varlık platformlarında gerçekleşen işlemler ve transferler gibi konularda bilgi sahibi olunabiliyor.
ATILACAK ADIMLAR
Konuya ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar, kripto varlıklar adına şu adımların atılmasını öngörüyor:
- Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek
- Faaliyet şartlarının detayları şekillendirilecek
- Kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti tanımlaması
- SPK'ye önemli yetkiler tanınacak
- Yatırımcıların varlıklarının kötüye kullanılması riskine karşı önlemler
- Kripto varlıkların yetkili banka veya kuruluşlar tarafından saklanmasına ilişkin düzenlemeler
Bu düzenlemeler sayesinde Türkiye'de son dönemlerde sıklaşan kara para aklama yöntemleriyle mücadele ve Türkiye’nin gri listeden çıkması için gerekli koşulların yerine getirilmesi de amaçlanıyor.
Kaynak:Enes Boyacı/ gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.