Kredi kartlarında yeni düzenleme yolda!

Kredi kartlarında yeni düzenleme yolda!

Kredi kartı kullanımında artış sürerken, limit ve taksit sayısı düzenlemeleri için harekete geçildi.

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı gibi ekonomik zorluklar nedeniyle vatandaşlar, kredi kartlarıyla harcamalara yönleniyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, mayıs ayında kredi kartıyla yapılan harcamalar yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL'ye ulaştı.

Türkiye'de kredi kartı kullanımı hızla artarken, BKM verilerine göre son bir yılda kartlı ödemeler iki katından fazla arttı ve toplam kart adedi 410 milyona yaklaştı.

Önümüzdeki günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartı limitlerine yönelik düzenlemeler yapması bekleniyor. Yeni düzenlemelere göre, kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı olabilecek. Uzun süredir kart sahibi ve düzenli ödeme yapan müşterilere maaşları ve yan gelirlerinin toplamının 8 katı oranında limit verilmesi planlanıyor. Ayrıca, yüksek taksitli harcamaların azaltılması amacıyla taksit sayısının düşürülmesi üzerinde çalışmalar sürüyor.

Merkez Bankası mart ayında kredi kartı kullanımını kısıtlamak için kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranını yüzde 4,42'den yüzde 5'e yükseltti ve kredili mevduat hesabı faizini yüzde 5'e çıkardı. Ancak bu artışların kredi kartı kullanımını azaltmadığı görülüyor.

Kredi kartı kullanımındaki artışı değerlendiren uzmanlar, enflasyonun kredi kartı harcamalarındaki artışın ana sebebi olduğunu belirtiyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.