7 bin lirayı aşan ödemelerde yeni zorunluluk!

7 bin lirayı aşan ödemelerde yeni zorunluluk!

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 7 bin TL ve üzeri alışverişlerde banka ve kredi kartı kullanımını zorunlu hale getirildi.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme, mükellef olmayanlar da dahil olmak üzere tüm alıcı ve satıcılar için geçerli olacak.

Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 bin TL ve üzeri alışverişlerde banka ve kredi kartı kullanımını zorunlu hale getirdi.

Tebliğde, banka hesabı veya kredi kartı olmayan bireylerin de düzenlemeye uyabilmesi için çeşitli alternatifler sunuldu. Örneğin, bir kişi, satın aldığı ürün veya hizmetin bedelini, satıcının hesabının bulunduğu bankanın şubesine giderek ödeme yapabilir.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirme yapan Prof. Dr. Murat Batı, 7 bin liralık tutarın ilk olarak 1 Ocak 2016’da geçerli olmak üzere 459 Sıra Nolu Genel Tebliğ’de yer aldığını hatırlattı. Batı, O tarihten bu yana 7 bin liralık tutarın hiç değiştirilmeden aynen korunduğunu kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının internet sayfasında yer alan ve her yılın ilk iş günündeki dolar alış kuru dikkate alınarak bir tablo oluşturdum.

murat-bati.jpg

Tabloda da görüldüğü üzere 2016’nın ilk iş günü olan 4 Ocak tarihli dolar alış kuru 2,94 TL’dir. 7 bin lirayla o tarihte 2 bin 381 dolar alınabiliyordu. Daha basit bir ifadeyle banka ya da finans kurumları aracılığıyla gönderme zorunluluğunun alt sınırı 2.381 dolardı. Bugün ise 236 dolar. 2.381 doların karşılığı daha basit bir ifadeyle 7 bin liranın olması gereken tutar (2024 yılının ilk iş günü dolar alış kuru uyarınca) yaklaşık 71 bin liradır. Oysa bu tutar hala 7 bin lira yani yaklaşık 10’da biri kadar."

"DEVLET AÇISINDAN TUTARIN DÜŞÜRÜLMESİNDE FAYDA VAR"

Konuya devlet açısından bakıldığında 7 bin liranın daha da düşürülmesinde fayda olduğunu belirten Prof. Dr. Batı, "Gerçek şu ki 2016’daki 7 bin lira bugünkü 7 bin lira ile aynı değil. 2016 yılında net asgari ücret 1.300 TL idi ve 7 bin lira asgari ücretin 5,4 katı kadardı. 2024 yılında ise asgari ücret 7 bin liranın yaklaşık 2,43 katı.
Yaklaşık 9 yıldır aynı parasal tutarı uygulayan Maliye’nin bunu değiştirme niyeti var mı bilemiyorum ayrıca bu tutarı o tarihte neye göre belirlediği hususunda da maalesef net bir bilgim yok" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.