Koronavirüs sonrası kalıcı koku kaybının sebebi ne? Neden korona sonrası uzun süreli koku kaybı yaşanıyor?
Koronavirüse yakalanan insanların bazılarında virüsü atlatıp iyileştikten sonra kalıcı koku kaybı yaşandığı ortaya çıktı. Peki, Koronavirüs sonrası kalıcı koku kaybının sebebi ne? Neden korona sonrası uzun süreli koku kaybı yaşanıyor?
İlk kez 1 Aralık 2019 yılında çıkan koronavirüsün, Türkiye’ye gelmesinin ardından uzun süre pandemi dönemi yaşandı. Yaşanan koronavirüs sürecinde birçok insan hastalanıp hayatını kaybetti. Koronavirüse yakalanan ve atlatan bazı insanların, virüsü atlattıktan sonra kalıcı koku kaybı yaşadığı ortaya çıktı. İnsanlar bu kalıcı koku kaybının sebebini merak ediyor. Peki, Koronavirüs sonrası kalıcı koku kaybının sebebi ne? Neden korona sonrası uzun süreli koku kaybı yaşanıyor? İşte detaylar:
KORONAVİRÜS SONRASI KALICI KOKU KAYBININ SEBEBİ NE?
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda kovid sırasında ve sonrasında bağışıklık hücreleri, koku alma sinir hücrelerine saldırdığı ve bu hücrelerin azalmasına yol açtığı ortaya çıktı. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalarda Kovid-19 geçiren ve uzun süreli koku kaybı yaşayan 9 hastanın 24 biyopsiden toplanan koku alma örnekleri araştırıldı. Araştırmalar sonucunda T hücreleri denilen bağışıklık hücrelerinin hassas burun astarının içindeki koku almaya yarayan hayati sinir hücrelerine saldırdığı açıklandı. Koku almaya yarayan sinir hücrelerine yapılan bakterisel saldırın hücrelerin azalmasına yol açtığı belirlendi. Bu bağışıklık tepkisi, sadece koku alma duyusu uzun bir süredir kaybolan hastalarda görüldüğü tespit edildi.
Yapılan araştırmaların ardından uzun süreli ya da kalıcı koku kaybı yaşayan insanların az koku alma sinir hücresine sahip oldukları ortaya çıktı. Bu sebepten ötürü koronavirüs sonrası koku kaybı yaşayan insanların az koku alma sinir hücresine sahip olması sebebiyle, tam olarak tekrar duyuyu kazanamadıkları açıklandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.