Konut kiralarında yeni dönem: Üst sınır yüzde 65 oldu

Konut kiralarında yeni dönem: Üst sınır yüzde 65 oldu

Kira sözleşmelerinde yüzde 25 uygulamasının kaldırılmasının ardından yeni üst sınır belli oldu. TÜİK 12 aylık TÜFE ortalamasını açıkladı. Buna göre ülke genelinde uygulanacak kira sözleşmesi üst sınırı yıllık yüzde 65 olacak.

Türkiye'de konut kiraları son iki yıldır vatandaşın en büyük sorunlarından biri oldu. Yüksek enflasyon döneminde yürürlüğe giren ve iki yıldır uygulanan ‘yüzde 25 zam sınırı’ uygulaması 2 Temmuz itibarıyla sona erdi. Yeni dönemde kira artışı üst sınırı, 12 aylık TÜFE ortalaması olan yüzde 65,07 olacak.

1-004.jpg

YÜZDE 25 DÖNEMİ KAPANDI

2022 yılının Haziran ayında Türk Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde ile konut kiralarında yüzde 25 üst sınır getirilmişti. Uygulama yüksek enflasyonla mücadele döneminde kiracıları koruma amacı güdüyordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında katıldığı bir TV programında, düzenlemenin geçici bir süre için yapıldığını ve devam etmesi yönünde bir çalışma olmadığını ifade etmişti. Beklendiği gibi uygulama 2 Temmuz itibarıyla sona erdi.

2-001.jpg

YENİ DÖNEMDE KİRA ARTIŞI: YÜZDE 65

Yılık ortalama enflasyonu yüzde 65,07 olarak açıklandı. Resmi enflasyon konut kiralarında uygulanacak yeni zam oranının üst sınırı olacak.

Kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama veri ile zam yapmaya devam eden iş yerleri için Haziran ayında kira artış oranı yüzde 62,51 seviyesinde gerçekleşmişti.

Temmuz ayı itibariyle yeni oran 65,07 olarak güncellenecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.